Serija eksplozija začula se u okolini Teherana ubrzo nakon što je izraelska vojska objavila da su u toku napadi na vojne ciljeve u Iranu kao znak odmazde za iranski napad na Izrael koji je izveden 1. oktobra.

Izraelska vojska napala je Iran protekle noći, a tokom napada, koji su trajali pet sati, gađano je 20 ciljeva u toj zemlji, javio je Rojters.

O eksplozijama je javila i iranska agencija Tasnim, bliska Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Pre početka napada, o akciji izraelske vojske obaveštena je i Bela kuća. Vlasti u Teheranu najavljuju odgovor na izraelski napad.

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je za Rojters da je Izrael napao vojne lokacije u Iranu kao srazmerni odgovor na ranije napade Teherana, sa malim rizikom da ta akcija za posledicu ima civilne žrtve.

- Ovo bi trebalo da bude kraj direktne razmene vatre između dve zemlje - rekao je američki zvaničnik, navodeći da su SAD imale više direktnih i indirektnih kanala komunikacije sa Iranom tokom kojih su jasno iznele svoj stav.

Iran je saopštio jutros da se njegov sistem protivvazdušne odbrane uspešno suprotstavio izraelskim napadima, ali da je bilo "ograničene štete" na pojedinim lokacijama.

Iranska protivvazdušna odbrana saopštila je da je Izrael napao vojne ciljeve u provincijama Teheran, Huzestan i Ilam.

Izraelski javni servis objavio je jutros da je operacija protiv Irana završena nakon tri talasa udara.

Ciljevi napada koji su protekle noći izvedeni na Iran, u okviru vojne operacije pod šifrovanim nazivom "Dani pokajanja", uspešno su postignuti, saopštila je izraelska vojska.

- Napad odmazde je završen i njegovi ciljevi su postignuti - rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari na konferenciji za novinare.

- Sada Izrael ima veću slobodu delovanja u Iranu. Iran je dva puta udario na Izrael i platio je cenu za to - naglasio je Hagari.

On je dodao da je Izrael fokusiran na ciljeve rata u Gazi i Libanu, a da je Iran taj koji nastavlja da "teži ka širokoj regionalnoj eskalaciji".

Hagari je saopštio da su mete koje su pogođene u Iranu protekle noći odabrane iz "široke grupe ciljeva".

- Znaćemo kako da izaberemo dodatne mete i da ih pogodimo ukoliko je potrebno. Ovo je jasna poruka - ko god da preti Izraelu, skupo će to platiti - naglasio je izraelski zvaničnik.

(Kurir.rs/Nezavisne/preneo: V.M.)

 BONUS VIDEO

00:57
Stručnjaci za Kurir: Šta ubistvo vođe Hamasa znači za Izrael? Izvor: Kurir televizija