Stručnjaci u poslednje vreme pričaju o pojavljivanju novog geološkog fenomena - šestog okeana planete Zemlje. Iako stručnjaci istražuju našu planetu već generacijama, svaki dan uče nove stvari.

U poslednjim godinama, istraživači su otkrili da se dva dela kopna Afrike, koja čine drugi po veličini i drugi po broju stanovnika kontinent, počinju da se razdvajaju.

To je otvorilo put za novi okean koji će se protezati kroz sredinu tog kontinenta. Ako se stvari nastave ovim tempom, mogli bismo uskoro videti situaciju u kojoj će zemlje poput Zambije i Ugande dobiti svoju obalu, uprkos tome što su trenutno bez izlaza na more.

Iako mnoge promene na Zemlji možda nisu očigledne golim okom, tektonske ploče se neprekidno kreću. Zemljina litosfera, koja se sastoji od kore i gornjeg dela omotača, podeljena je na nekoliko ovih tektonskih ploča.

Kretanje tektonskih ploča u određenom delu sveta menja našu planetu kakvu poznajemo.

Pukotina se nalazi na granici 3 tektonske ploče

Recenzirani časopis "Geophysical Research Letters" potvrdio je da se stvara novi okean dok afrički kontinent počinje da se cepa na pola.

Pukotina se nalazi na granicama afričke, arapske i somalijske tektonske ploče. Tokom poslednjih 30 miliona godina, arapska ploča se polako udaljava od afričkog kontinenta.

Somalijska ploča se takođe udaljava od afričke ploče - odvaja se kroz Istočnoafričku ploču u tom procesu.

Zahvaljujući napretku u tehnologiji, posebno korišćenjem GPS instrumenata, stručnjaci mogu odrediti ovakvo kretanje kopna. Geofizičar i profesor na Univerzitetu Kalifornija, Ken Mekdonald, rekao je: "Uz GPS merenja, možete meriti brzine kretanja do nekoliko milimetara godišnje.

Dobijamo novi okean 

- Kako dobijamo sve više merenja pomoću GPS-a, možemo da steknemo mnogo jasniju sliku onoga što se dešava - rekao je.

Govoreći o celokupnom otkriću, Mekdonald je dodao: "Adenski zaliv i Crveno more će poplaviti Afarski region i ući u Istočnoafričku Veliku rasednu dolinu, čime će postati novi okean, a taj deo Istočne Afrike će postati svoj poseban mali kontinent."

Iako je još uvek daleko nekoliko miliona godina, takav geografski događaj će dovesti do novog okeana duž cele Veliku rasedne doline.

(Kurir.rs/Blic/Unilad/Preneo: Đ. M.)