Libanska državna novinska agencija Ani javila je da je izraelska vojska minirala kuće u dva sela na jugu Libana na granici sa Izraelom, koji je već više od mesec dana u ratu sa proiranskim pokretom Hezbolah.

U selu Adaise, "vojska izraelskog neprijatelja je minirala i uništila kuće u naseljima blizu granice", javlja u svom izveštaju Ani.

Izraelska vojska je izvestila o "eksploziji velike količine eksploziva u Libanu", toliko snažnoj da su se na velikom delu izraelske teritorije aktivirali signali upozorenja na zemljotres. Snimak snimljen sa neba koji kruži društvenim mrežama pokazuje nekoliko ogromnih i istovremenih eksplozija koje su izazvale velike stubove dima.

AFP nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost ovih slika koje su preneli libanski mediji. Ani je takođe izvestila o "velikim eksplozijama" u pograničnom selu Kfar Kila, uz eksplozije koje su se čule u nekoliko južnih regiona.

Proteklih dana, libanska agencija je izvestila o nekoliko sličnih operacija koje je izraelska vojska izvela u pograničnim selima na jugu Libana. U ovim selima se takođe dešavaju nasilni sukobi, a Hezbolah je rekao da se suočava sa izraelskim snagama "iz blizine".

Više od godinu dana, Hezbolah i Izrael razmjenjuju vatru na granici, takozvanom "frontu podrške" koji je otvorio libanski pokret u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze. Rat u Libanu raselio je 1,3 miliona ljudi, uključujući više od 800.000 unutar zemlje, prema statistikama UN. Više od pola miliona ljudi, uglavnom Sirijaca, pobeglo je u susednu Siriju, navode libanske vlasti.

(Beta)

  Bonus video:

10:12
GRAĐANI SRBIJE U LIBANU, ŠTA SAD? Nakon hitnog apela MSP da se napusti zemlja, Vukosavljević dao VAŽNE SAVETE Izvor: Kurir televizija