Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mesecima moli saveznike Kijeva da dopuste Ukrajinida ispaljuje zapadne projektile dugog dometa, uključujući američke ATACMS i britanske Storm Shadows.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Moskva smišlja različite načine odgovora ako Sjedinjene Države i njene saveznice u NATO-u dozvole Ukrajini da upotrebi zapadno oružje dugog dometa za udare duboko u Rusiju, objavljeno je u nedelju.

- Rusko ministarstvo odbrane razmišlja o tome kako da odgovori na moguće udare dugog dometa na rusku teritoriju, ponudiće niz odgovora - rekao je Putin novinaru državne televizije Pavelu Zarubinu, prema video snimku objavljenom na Zarubinovom profilu za razmenu poruka u Telegramu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mesecima moli saveznike Kijeva da dopuste Ukrajini da ispaljuje zapadne projektile dugog dometa, uključujući američke ATACMS i britanske Storm Shadows, duboko na rusku teritoriju kako bi se ograničila sposobnost Moskve za napade na njegovu zemlju.

zelenski.jpg
Printscreen X 

Na pitanje Putinu jesu li zemlje NATO-a čule njegove prethodne izjave da bi takav potez države, koje snabdevaju Kijev raketama dugog dometa, direktno uvukao u rat.

x EPA Maxim Shipenkov.jpg
EPA/MAXIM SHIPENKOV 

- Nisu mi ništa rekli o tome, ali se nadam da su čuli - rekao je Putin.

- Jer, naravno, i mi ćemo morati da donesemo neke odluke za sebe.

Putin je rekao da je malo rano govoriti o tome kako tačno, kada i gde će Rusija odgovoriti, ali da će Moskva, ako budu odobreni udari dugog dometa, morati da odgovori primereno.

Putin je rekao da samo osoblje iz zemalja NATO-a može da upravlja specifičnom opremom koju Ukrajina želi jer Kijev nema potrebne stručnjake.

- Ukrajinska vojska nije sposobna da to učini samostalno, ne može - rekao je Putin.

(Kurir.rs/Večernji.hr/Preneo: V.M.)

 BONUS VIDEO

05:05
"NAPAD RUSIJE JE BIO UPOZORENJE UKOLIKO ZELENSKOM ZAPAD ODOBRI OVAJ USLOV" Stručnjaci: Putin će biti primoran na kompromis? Izvor: Kurir televizija