Iranski vrhovni lider Ali Hamnei izjavio je danas da izraelski napad na Iran tokom vikenda "ne bi trebalo preuveličavati, ni umanjivati", ali nije pozvao na osvetu.

To je, kako podesećaju mediji, njegova prva izjava od početka izraelskog napada iz vazduha na Iran.

Hamnei se sastao sa porodicama četiri člana iranskih oružanih snaga ubijenih u napadu, koje je označio "malignim", prenela je državna novinska agencija IRNA.

- Oni ne znaju Iran, njegovu mladost, njegovu naciju. Oni još nisu u potpunosti shvatili moć, sposobnosti, inicijativu i volju iranske nacije, mi ih moramo navesti da shvate - prenela je Al Džazira izjavu Hamneija.

- Bilo bi pogrešno da mi kažemo da je to bilo ništa i da nema veze - dodao je Hamnei i ocenio da je Izrael pokušao da preuveliča posledice napada.

Svetski lideri su u međuvremenu pozvali na uzdržanost u odgovoru na izraelski napada iz vazduh na Iran u subotu rano ujutru.

Izraelske snage su pogodile oko 20 vojnih baza širom Irana, uključujući mesta za proizvodnju raketa i dronova i sisteme protivvazdušne odbrane, prenose agencije.

Napad se očekivao posle iranskog raketiranja Izraela ovog meseca. U njemu su poginula četiri iranska vojnika, saopštila je tada iranska vojska.

Izraelski javni servis Kan je javio da su u ovoj akciji učestvovale desetine borbenih aviona.

Izrael je saopštio da je napao iranske vojne ciljeve u odgovoru na napade režima u Iranu koji traju mesecima na državu Izrael, očito aludirajući na napade iranskih saveznika palestinskog Hamasa, libanskog Hezbolaha i jemenskih Huta.

(Kurir.rs/Beta)