Vašington post je izvestio u subotu da je milijarder južnoafričkog porekla Ilon Mask ilegalno radio u Sjedinjenim Državama tokom kratkog razdoblja 1990-ih dok je gradio startup kompaniju.

List je izvestio da je Mask, sada najbogatiji čovek sveta, stigao u Palo Alto u Kaliforniji 1995. kako bi pohađao Univerzitet Stanford, ali nikad nije upisao studije. Umesto toga, razvio je softversku kompaniju Zip2, koja je 1999. prodata za oko 300 miliona dolara.

Dva stručnjaka za imigracijsko pravo koje je citirao Post rekli su da je Mask trebao da bude upisan na studije kako bi mogao da radi kao student.

Mask nije odgovorio na zahteve za komentare poslate u četiri njegove kompanije - Space X, Tesli, društvenoj kompaniji X i The Boring Company - kao ni Maskov advokat Aleks Spiro.

jk01 AP Alex Brandon.jpg
AP Alex Brandon 

Mask je u podkastu iz 2020. koji je citirao Post rekao: "Bio sam legalno tamo, trebao sam da radim samo studentski posao. Bilo mi je dopušteno da radim, kao podrška bilo čemu."

Vašington post je citirao dvojicu bivših Maskovih kolega koji su se podsetili da je Mask dobio radnu dozvolu u SAD oko 1997.

x01-ap-czarek-sokolowski.jpg
AP/Czarek Sokolowski 

Mask je podržao republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa na izborima 5. novembra u SAD.

Tramp godinama migrante prikazuje kao osvajače i kriminalce, a tokom predsedničkog mandata 2017.do 2021. godine, preduzeo je stroge korake za suzbijanje legalnih i ilegalnih migracija.

Obećava najveće deportacije u istoriji SAD ako bude ponovno izabran.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Preneo: V.M.)

 BONUS VIDEO

03:19
Evo šta je Donald Tramp obećao Ilon Masku ako postane predsednik Izvor: Kurir televizija