Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči pozvao je danas Savet bezbednosti UN da se hitno sastane i osudi izraelski napad na Iran.

U pismu generalnom sekretaru UN i predsedniku SB Arakči je zahtevao, kako je navedeno, "hitan sastanak Saveta bezbednosti na kojoj će da zauzme odlučnu poziciju i osudi tu agresiju", sudeći po saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Irana.

Izrael je izveo rano jutros napad na vojne lokacije u Iranu u znak odmazde za iranski raketni napad 1.oktobra i napade islamističkih organizacija koje podržava Teheran kao što su palestinski Hamas u Pojasu Gaze i Hezbolah u Libanu.

Izraelska vojska je ciljala postrojenja za proizvodnju raketa i baterije raketa zemlja–vazduh, te druge vazduhoplovne sisteme u zemlji.

U svom pismu Arakči je naveo da su "većinu ispaljenih projektila presreli iranski odbrambeni sistemi", ali je napomenuo da je napad "oštetio ciljane tačke" i da su poginula četiri vojnika, preneo je Frans pres.

Izraelski napadi predstavljaju "jasno kršenje suvereniteta Irana", koji "zadržava pravo da odgovori na tu zločinačku agresiju", dodaje se u pismu.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.

 Bonus video:

01:49
Kurir televizija direktno sa lica mesta: Svi su istraumirani zbog požara, brza reakcija vatrogasaca Izvor: Kurir televizija