Iranske vlasti dozvolile su da zatvorena dobitnica Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi bude hospitalizovana, nakon gotovo dva meseca od kada se razbolela, saopštila je danas grupa koja vodi kampanju za njeno oslobođenje.

"Koalicija sloboda za Narges" je u saopštenju navela da se njoj mora biti odobreno medicinsko puštanje iz zatvora da bi dobila odgovarajući tretman.

Oni tvrde da samo prebacivanje u bolnicu neće rešiti ozbiljne zdravstvene probleme, izazvane mesecima zanemarivanja i mučenja.

Mohamadi pati od srčane bolesti, a prema medicinskom izveštaju izdatom u septembru, glavna arterija njenog srca je u veoma lošem stanju.

Mohamadi se nalazi u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, u kojem su smešteni politički zatvorenici i oni koji imaju veze sa Zapadom. Ona već služi kaznu od 30 meseci zatvora, a je u januaru joj je dodato još 15 meseci.

Iranske vlasti su joj u subotu izrekle dodatnu kaznu od šest meseci, nakon što je 6. avgusta organizovala protest protiv pogubljenja još jednog političkog zatvorenika, u ženskom odeljenju zatvora Evin.

Koalicija je saopštila da i dalje zahteva bezuslovno oslobađanje Mohamadi i njen pun pristup medicinskoj nezi.

Mohamadi je 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi 2003. godine.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.

 Bonus video:

01:31
BILI SMO U ANDRIĆEVOJ SPOMEN SOBI: Šta sve krije apartman 144 u Sokobanji (KURIR TELEVIZIJA) Izvor: Kurir televizija