Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili izjavila je danas da je njena zemlja žrtva ruske "specijalne operacije" i podržala gruzijsku opoziciju koja ne priznaje rezultate glasanja.

Ona je pozvala Gruzijce da izađu u ponedeljak na glavnu ulicu u prestonici Tbilisiju da protestuju zbog rezultata, za koji je rekla da je "totalni falsifikat, potpuna krađa glasova".

Centralna izborna komisija saopštila je danas da je vladajuća partija Gruzijski san dobila skoro 55 odsto glasova, na gotovo 100 odsto prebrojanih listića.

Evropski posmatrači izbora su saopštili da je glasanje održano u okruženju koje je obeleženo zastrašivanjem i slučajevima fizičkog nasilja koje je ugrozilo ishod glasanja.

Liderka proevropske opozicione stranke "Ujedinjeni nacionalni pokret" Tina Bokučava optužila je u subotu uveče izbornu komisiju da je "izvršila prljavi posao za milijardera Bidzina Ivanišvilija".

Ivanišvili je osnivač i počasni predsednik vladajuće stranke "Gruzijski san", koja se zalaže za saradnju s Rusijom.

Bokučava je rekla da će opozicija dogovoriti plan aktivnosti. Ivanišvili (68) je počeo da slavi pobedu svoje stranke ubrzo nakon zatvaranja biračkih mesta.

Opoziciona prozapadna "Koalicija za promene" takođe je objavila da neće priznati rezultate.

- Izbori su pokradeni. Ovo je ustavni udar i zloupotreba vlasti - rekao je Nika Gvaramija na konferenciji za novinare.

Kurir.rs/Beta/AP/RIA Novosti/Jutarnji/Preneo: D. P.

 Bonus video:

09:29
VELIKI PROTESTI U GRUZIJI: U pravoslavnom hramu nađena IKONA STALJINA! Aktivistkinja učinila NEZAMISLIVO, USLEDIO JE PAKAO  Izvor: Kurir televizija