Veliku Britaniju šokirala je scena napada predstavnika laburistana glasača usred noći u gradu u blizini Liverpula, koja je izazvala talas reakcija širom zemlje.

Naime, Dejli mejl je dobio snimak nadzora koji pokazuje šta se tačno dogodilo oko dva sata ujutru ove subote, kada je poslanik Majk Ejmsberi nasrnuo na čoveka.

Iako se Ejmsberi u početku branio rekavši da mu je muškarac pretio, na snimku se vidi kako ga 55-godišnji Amersberi udara bez ikakve fizičke provokacije, a zatim nastavlja da ga udara još šest puta dok je ležao na zemlji. Takođe, na snimku se jasno može čuti kako Ejmsberi viče: "Nećeš mi više nikada pretiti, zar ne?"

Poslanik Laburista je te večeri otišao i u policiju da prijavi da je "umešan u incident" nakon što se osetio "ugroženim na ulici posle večernjeg izlaska sa prijateljima". Pored toga, na celom snimku se mogu videti svedoci kako podižu svoje mobilne telefone i pre napada da bi snimili nešto što se čini kao žestoka verbalna tuča.

U jednom trenutku, Ejmsberi je nakratko podigao ruku i uperio je u čoveka pre nego što ga je nekoliko minuta kasnije udario u vilicu. Čovek je odmah pao na pod, a Ejmsberi tada dolazi do njega i udara ga dok je na podu. Prolaznici su ubrzo videli šta se dešava i zaustavili ovaj sukob, a Ejmsberi je nekoliko puta ponovio čoveku da mu ne preti i na kraju je svima tamo priznao da je poslanik. Sutradan se oglasio.

- Sinoć sam bio umešan u incident koji se dogodio nakon što sam se posle večernjeg izlaska sa prijateljima osetio ugroženim na ulici. Lično sam jutros kontaktirao policiju Češira da prijavim šta se dogodilo tokom incidenta. Neću dalje javno komentarisati, ali ću, naravno, sarađivati na bilo kojoj istrazi ako to zatraži policija Češira. Ostajem u potpunosti posvećen napornom radu za ljude iz Runcorna i Helsbija i odlučan sam da ostanem otvoren i pristupačan poslanik za našu zajednicu“, rekao je on.

Inače, Ejmsberi je ranije bio ministar u senci za rad, penzije i zapošljavanje do 2020. godine, nakon čega postaje ministar u senci za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu. Na kraju je podnio ostavku 2022. godine, rekavši da „ne može dovesti energiju u ulogu koju je zahtevala“. U Laburisti je od svoje 17. godine.

Kurir.rs/Večernji list