Bagdad je podneo žalbu UN zbog izraelskog korišćenja iračkog vazdušnog prostora u napadu na Iran u subotu, saopštio je portparol iračke vlade Basim Alavdi.

On je naveo da se u pismu osuđuje "cionistički entitet za narušavanje vazdušnog prostora i suvereniteta Iraka korišćenjem iračkog vazdušnog prostora da se izvede napad na Islamsku Republiku Iran 26.oktobra", prenele su agencije.

Fotografije i video snimci iz Iraka postavljeneni društvenim mrežama pokazuju rakete koje je koristio Izrael. Fragmenti raketa su izgleda pali u područje severno od Bagdada.

Izraelski avioni su napali vojne ciljeve širom Irana u odgovoru na iranski napad balističkim raketama na Izrael 1. oktobra.

"Vlada Iraka ponovo potvrđuje čvrstu posvećenost iračkom suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu. Ona neće dozvoliti da se irački vazdušni prostor ili zemlja koriste za napade na druge nacije, posebno susedne zemlje sa kojima Irak deli međusobno poštovanje i interese", saopštio je Alavdi.

Izrael je u subotu rekao da je pogodio vojne ciljeve u Iranu u odgovoru na iranske napade, što je podstaklo bojazan da će dugotrajna konfrontacija između dve snažne vojske eskalirati u sveopšti regionalni rat.

Na pitanje da li je koristila irački vazdušni prostor izraelska vojska je rekla da ne može da kaže ništa više od onog što je već objavljeno.

Iran je ranije tvrdio da je Izrael koristio irački vazdušni prostor da izvede napade i optužio SAD za saučesništvo. SAD su rekle da su obaveštene o napadu, ali da nisu direktno umešane.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.