Na Istoku izbori i ratovi, na Zapadu izbori i "daljinski", takozvani proksi ratovi. Izborna trka u SAD ulazi u finiš, a ruski predsednik Vladimir Putin šelje poruke Zapadu, upozoravajući NATO da će odgovor Moskve biti primeren ukoliko ta vojna alijansa dozvoli Ukrajini upotrebu dalekometnih raketa unutar Rusije.

Dok se rat na Bliksem istoku razbuktava, iz redova američkih republikanaca poručuju da ne žele sukob s Putinom. Na ovu temu za Kurir govorili su Rajko Petrović, Institut za evropske studije, kao i novinar Aleksandar Dikić.

- Putin želi da pošalje poruku i bude ozbiljno shvaćen. Sumnjam da će ga Zapad poslušati. Rat se ne smiruje, ali možda zbog samita BRIKS-a bude poslušan. Zapad je stao iza Ukrajine i verujem da će isporučiti pomoć Ukrajini - rekao je Dikić.

366438_241028.02_34_15_16.Still010.jpg
Kurir Televizija 

- Ima dosta podeljenih mišljenja kada je reč o BRIKS-u. Okupile su se velike sile, ali Brazil na primer nije bio za za pristupanje Venecuele, koja im je politički srodna zemlja. Novost je prisustvo turskog predsednika - istakao je Petrović.

Dikić je rekao da nije potvrđeno da su trupe Severne Koreje zauzele poziciju na forntu Ukrajine, pa se ne može reći kakav bi uticaj to nosilo sa sobom, ističući da je moguće da je reč o medijskom triku ili izazivanju tenzije kako bi se takav postupak sprečio, pa je dodao:

- Nije pogodno uzeti za saveznika Severnu Koreju. Ona postaje teret i Kini i Rusiji. Uzimati ih za vojnog saveznika i otvoreno otići u neprijateljstvo sa Južnom Korejom i Japanom, koji su glavni činioci tog dela Azije, je loš potez Rusije. Pre će biti reč o nekoj pomoći Severnoj Koreji od strane Rusije, nevezano za rat. Potpuni kolaps ruske politike bi se desilo kada bi oni ratovali umesto Rusa.

366438_241028.02_28_54_15.Still009.jpg
Kurir Televizija 

Dikić kaže i da je Severna Koreja razvila nuklearni program, kao i da sada razvija balističke rakete, pa možda Rusija pomaže u razviću svemirskog programa.

- Najveća opasnost za Rusiju je što je svojim vezivanjem za Kinu sebe stavila u red zemalja koje postaju podređene Kini. Pogrešna je percepcija da je Putin neko ko može da kontroliše Kinu. Rusija ne bi mogla da opstane finansijski da svoje energente nije izvozila za Kinu. Ipak, Kina je veoma rezervisana kada je u pitanju rat u Ukrajini, nema nikakve pomoći Rusiji - rekao je Petrović, i dodao:

- Sumnja se i da ruski stručnjaci pomažu Iranu u razviću nuklearnog programa i šalju svoje avione kao pomoć u eventualnom sukobu sa Izraelom. 

04:28
Petrović: Ovaj postupak Putina bi bio diplomatski skandal Izvor: Kurir televizija 

On je istakao i da ne misli da će Zapad dozvoliti Ukrajini korišćenje dalekodometne rakete, ali da postoji mogućnost upotrebe raketa koje bi mogle da gađaju u radijusu od 200 kilometara od Moskve, pa rekao:

- Rusija se zapetljala u ovom sukobu. Ona trenutno sprovodi četvrtu kontraofanzivu u Kurskoj regiji, koja se smatra delom Rusije. U Moskvi je jako mala mobilizacija, što srozava ugled Rusije.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

04:23
Gosti Kurir televizije sumiraju utiske telefonskog razgovora Vladimira Putina i Aleksandra Vučića Izvor: Kurir televizija