Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja upozorila je danas da je "čitavo stanovništvo severne Gaze u opasnosti od umiranja", dok Izrael nastavlja intenzivne vojne operacije u tom području.

"Stotine Palestinaca su navodno ubijene. Desetine hiljada su primorane da ponovo pobegnu", saopštila je v.d. generalnog sekretara za humanitarna pitanja i koordinator za hitne slučajeve Džojs Msaja.

"Bolnice su pogođene i zdravstveni radnici pritvoreni. Skloništa su ispražnjena i spaljena. Spasioci su sprečeni da spasavaju ljude pod ruševinama. Porodice se razdvajaju i muškarci i dečaci se odvoze kamionima", saopštila je Msaja.

gaza.jpg
AP 

Ona je ocenila da se ne sme dozvoliti nastavak onoga što izraelske snage rade na opkoljenom severu Gaze.

"Tako očigledno nepoštavanje osnovne ljudskosti i zakona rata mora prestati", rekla je Msaja.

Izrael je u međuvremenu nastavio svakodnevne napade i na Pojas Gaze i na Liban gde se bori protiv islamističkih organizacija Hamasa i Hezbolaha, posle predloga predsednika Egipta Abdel Fataha al Sisija o kratkom primirju na palestinskoj teritoriji, javlja Frans pres.

U Gazi izloženoj razornom bombardovanju i opkoljenoj više od godinu dana, izraelska vojska je saopštila da je ubila "desetine terorista" u Džbaliji na severu gde je u ofanzivi od 6. oktobra kako bi sprečila da se Hamas regrupiše.

Lokalni spasioci su rekli da se bombardovanje nastavlja i u centralnoj Gazi i na severu, gde je troje ljudi poginulo u udaru izraelskog drona. U drevnom libanskom gradu Tiru poginulo je najamnje petoro ljudi, posle čega je izraelska vojska pozvala na hitnu evakuaciju.

profimedia-0919100157.jpg
Profimedia 

U nedelju je predsednik Sisi, čija zemlja je jedan od pregovarača između Izraela i Hamasa, predložio dvodnevni prekid vatre tokom kojeg bi bila oslobođena četiri taoca za palestinske zatvorenike koje drži Izrael.

On nije precizirao da li je plan predstavljen Izraelu i Hamasu, ali je predložio da posle počnu pregovori o trajnom prekidu vatre i humanitarnoj pomoći Gazi.

Izraelski mediji su javili da je šef Mosada David Barnea stigao u Katar na nove razgovore sa šefom CIA Bilom Bernsom i katarskim pregovaračima o primirju na palestinskoj teritoriji.

CNN u međuvremenu javlja, pozivajući se na izvor obavešten o razgovorima u glavnom gradu Katara, Dohi, da pregovarači ne očekuju značajan napredak dok ne bude proglašen pobednik predsedničkih izbora u SAD, zakazanih za 5. novembar.

Isti izvor je rekao da je nova runda razgovora, započeta u nedelju, usredsređena na ponovno pokretanje procesa, a ne na postizanje oslobađanja talaca i prekida vatre.

Razgovara se i o ratu u Libanu i Iranu, kao i o iranskom regionalnom uticaju.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.