Ruske snage koje napadaju ukrajinske položaje u Donbasu objavile su nova napredovanja na tom području.

Kijev post navodi da ukrajinske trupe i dalje imaju problema da se suprotstave brojčano nadmoćnijem neprijatelju koji uz to raspolaže i većom vatrenom moći.

Navodi se da se ruske oklopne i jedinice, potpomognute snažnom artiljerijom i avijacijom koja operiše u uslovima skoro potpune kontrole nad vazdušnim prostorom tog regiona, od proteklog vikenda slobodno kreću centrom grada Selidove, važnim drumskim čvorišten.

Ukrajinski medij navodi da geolocirani slike načinjene dronovima i sa tla ukazuju da su ruske snage preuzele kontrolu nad taktički važnim višespratnim stambenim naseljem u tom gradu.

Ministarstvo odbrane Rusije je sinoć saopštilo da je armijska grupa Centar nastavila napredovanje i da je nakon Selivove palo i susedno selo Ismailivka.

Ruski vojni blogeri su objavili da su napad predvodili veterani iz 90. motorizovane divizije koji su uzeli i ratne zarobljenike među ukrajinskim trupama.

selidove rusija ukrajina rat.jpg
X/@uncensorednews9/Shutterstock 

Navodi se da se ukrajinske snage povlače pod pritiskom i da sada drže položaje samo na severnom obodu Selidove.

Ukrajinski vojni blogeri tvrde da se borbe ipak i dalje vode u tom gradu, ali da ruske snage naviru iz više pravaca.

- Selo Višneve je prosto sravnjeno sa zemljom - objavio je na Telegramu ukrajinski poručnik koji se predstavlja kao Aleks.

Selydove Selidove Rat Ukrajina Rusija Donjeck
Google Maps 

Ruski vojni bloger Simon Pegov je objavio da se "nastavlja izuzetno brzo napredovanje" trupa pod kontrolom Kremlja.

- Ruske trupe su oterale ukrajinski garnizon iz Selidove i sada se to naselje čisti. Potpuno razbijena ukrajinska odbrana nije mogla da izdrži dugotrajnu navalu ruskih oružanih snaga u susednom Višneve, koje je takođe palo pod kontrolu ruskih trupa - napisao je Pegov u današnjem pregledu situacije na frontu.

Proukrajinska volonterska organizacija za praćenje borbi na frontu UkraineControlMap takođe je objavila izveštaj.

- Da bi bilo jasno svima koji samo slažu ramenima u vezi s ovim (ruskim napredovanjem) - ovi nisu normalni pokreti trupa. Ukrajinske snage su u rasulu i sada postoji veoma velika šansa za Rusiju da iskoristi to i zauzme značajna područja - ocenjuje UkraineControlMap.

Generalštab ukrajinske vojske je u današnjem pregledu situacije objavio da se borbe u Višneve i Selidove nastavljaju.

(Kurir.rs/The Kyiv Post/Preveo i priredio: N. V.)

  Bonus video:

13:02
KAKO JE UKRAJINSKA OFANZIVA PROBILA RUSKU ODBRANU? Eksperti tvrde: Imali satelitske snimke i podatke, RUSI UHVAĆENI NA SPAVANJU  Izvor: Kurir televizija