Sudija u Denveru osudio je doktora Stivena Metjuza (35) na 158 godina zatvora zbog drogiranja desete žena koje je upoznao preko aplikacija, a zatim seksualnog napada na njih osam. Kazna, koja je jednaka životu iza rešetaka, naišla je na aplauz Metjuzovih žrtava i njihovih porodica.

- Dokazi u ovom slučaju su ogromni. Umanjili ste ovaj svet - rekao je sudija Erik Džonson dok je izricao kaznu i direktno se obraćao Metjuzu.

U avgustu je porota osudila Metjuza da je namamio žene u svoju kuću u Denveru, a zatim im u piće sipao nepoznatu supstancu. Mnoge žene su rekle da imaju samo sporadična sećanja na ono što se dogodilo nakon što su popile piće sa njim. Neke su svedočili da kada su se osvestile našle su se gole u krevetu sa Metjuzom, koji ih je silovao.

- Mi smo sada moćna armija preživelih, a vi ste ništa - rekla je jedna od njegovih žrtava.

Nazvala je Metjuza 'narcisoidnim čudovištem' i 'serijskim silovateljem'.

Pre izricanja kazne, sudija je saslušao izjave 21 osobe - žrtve, članova njihovih porodica i pristalica.

Mnoge od žena su rekle da je nakon što ih je Metjuz drogirao tokom sastanaka između 2019. i 2023. pokušavao da ih ubedi da je sve što se dogodilo njihova greška, sugerišući da su pili previše.

- To što ste uradili je vredno prezira - rekla je majka jedne žrtve.

Nazvala je Metjuzove postupke 'užasnim i groznim'.

- Izrekli ste doživotnu kaznu zatvora ovim ženama i njihovim porodicama.

Mnoge žrtve ispričale su dugoročne posledice drogiranja i seksualnog napada od strane Metjuza, rekavši da pate od anksioznosti, depresije, paranoje i fizičkih problema.

Mnogi su rekli da se Metjuz ne kaje i da nije preuzeo odgovornost za bilo šta što je uradio i da nema nikakvog obzira za žene na koje je uticao.

Metjuz nije govorio na izricanju presude, ali je njegov advokat Daglas Koen rekao da je to zato što Metjuz planira da uloži žalbu na svoju osudu.

Koen je rekao da se ne slaže sa presudom porote i za to delimično okrivio medije i advokatske firme koje su ga označile kao seksualnog predatora.

Na sudu je Metjuzova porodica zatražila od sudije blažu kaznu, rekavši da bi on mogao da bude rehabilitovan.

- Tužan sam što je toliko mnogo života pogođeno i promenjeno. Nisam ponosan što sam ovde, nisam ovde da branim ili umanjujem. On je alkoholičar koji je pokazao narcističko ponašanje - Stivenov otac Maršal.

Metjuz nije pokazivao emocije tokom saslušanja koje je trajalo četiri i po sata, osim kada je govorila njegova majka.

Njena molba sudiji da "ne baci ključ" dovela je sina do suza.

- Volim te uvek i bez obzira na sve - rekla je.

(Kurir.rs/CBS)