Iransko-nemački zatvorenik Džamšid Šarmad (69), koga su iranske bezbednosne snage zarobile u Dubaiju 2020. godine, pogubljen je u Iranu nakon što je osuđen po optužbama za terorizam, saopštilo je danas pravosuđe te zemlje.

Iran je optužio Šarmada, koji je živeo u Glendori, u Kaliforniji, za planiranje napada na džamiju 2008. godine u kojem je poginulo 14 i ranjeno preko 200 osoba, kao i za planiranje drugih napada preko malo poznate opozicione Monarhističke skupštine Irana i njenog militantnog krila Tondar. Iranske vlasti su rekle da je on bio Tondarov vođa i da je "planirao 23 teroristička napada", od kojih je "pet bilo uspešno".

Kada je Šarmadu izrečena kazna u februaru prošle godine, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok okarakterisala ju je kao "apsolutno neprihvatljivu".

profimedia-0927462372.jpg
Profimedia Džamšid sa ćerkom, sliku drži jedan od okupljenih na protestu u Berlinu za njegovo oslobađanje 2023. godine

Iran je, takođe, optužio Šarmada za "otkrivanje poverljivih informacija" o raketnim lokacijama iranske paravojne Revolucionarne garde na televizijama 2017. godine.

Njegova porodica je osporila optužbe i godinama je radila na tome da ga oslobodi, preneo je AP.

Šarmad je bio u Dubaiju 2020. godine, pokušavajući da otputuje u Indiju gde je trebalo da zaključi posao za svoju softversku kompaniju, a njegova porodica je poslednju poruku od njega primila 28. jula.

Dva dana kasnije, Iran je objavio da je zarobio Šarmada u "složenoj operaciji".

(Kurir.rs/Euronews.rs)

 Bonus video:

04:40
"MOGUĆE MASOVNO POGUBLJENJE DEMONSTRANATA U IRANU?!" Vukelić: Iranske vlasti su saterane uza zid, moraju da idu na SVE ILI NIŠTA Izvor: Kurir televizija