Ispod crkve stare nekoliko vekova pronađeni su tuneli za koje je drevna civilizacija Zapotekaverovala da su ‘ulaz u podzemni svet‘, piše Daily Mail.

Mitla (u prevodu ‘mesto mrtvih‘), bio je grad u južnom Meksiku poznat po povezanosti s Pitaom Bezelaom, zapotečkim bogom smrti. Međutim, Španci su u 16. veku sravnili grad sa zemljom i na ruševinama najvažnijeg hrama sagradili crkvu.

Jedan sveštenik je kasnije pisao da se ispod grada nalaze ‘zadnja vrata pakla‘, odnosno ogromni sistem pećina za koje se veruje da su ulaz u podzemlje starih Zapoteka.

profimedia-0746039677.jpg
Mark Hertzberg / Zuma Press / Profimedia 

Tokom kasnijih arheoloških istraživanja nije pronađeno ništa nalik tom opisu - sve do sada!

Koristeći neinvazivne tehnike, arheolozi su nedavno ispod grada otkrili niz tajanstvenih komora i tunela.

"Neki od tunela i komora protežu se do dubine od preko 15 metara. Ponegde su duboki do 30 metara, odnosno do maksimuma do kojeg instrumenti mogu da prodru. Jedna komora ispod crkve San Pablo Apostol duga je otprilike 15 i široka 10 metara.", rekao je Marko Vigato, glavno lice istraživanja i osnivač projekta ARX.

"Moguće je da se tuneli protežu dalje prema severu, istoku i jugu i da su povezani s drugim geofizičkim anomalijama pronađenim na nekom drugom mestu", rekao je Vigato.

profimedia-0548371235.jpg
Jon G. Fuller / Zuma Press / Profimedia 

Večno prebivalište starih kraljeva

Ako su ovo tuneli o kojima govore legende, možda unutra leže kraljevi starih Zapoteka.

Francisko de Burgoa, gorenavedeni sveštenik, u svom tekstu iz 1674., Geografica Descripción, opisuje kraljevu pogrebnu komoru.

Kaže da su kraljevi sahranjivani ‘bogato odeveni u svoju najbolju odeću‘, s ‘perjem, draguljima, zlatnim ogrlicama i dragim kamenjem‘. Takođe, drže ‘štit u levoj ruci, a koplje u desnoj, baš kao kad su ih koristili u ratu‘.

De Burgoa, nadalje, opisuje još dve pećine od kojih jedna sadrži kapelu, a druga grobnu komoru za zapotečke visoke sveštenike.

Poslednja komora, kaže on, vodi u ‘mračnu i jezivu prostoriju‘ u koju su ‘bacili tela žrtava velikih gospodara i poglavica‘.

"Zapoteci su verovali da su pećine i podzemni lavirint ispod Mitle ulaz u podzemni svet ili Lyobaa. Zato je Mitla bila središte kulta Pitaoa Bezelaoa, zapotečkog boga smrti i podzemlja, te je vekovima bila groblje zapotečkih kraljeva i visokih sveštenika", kaže Marko Vigato.

"Crkva je namerno izgrađena na mestu najvažnijeg zapotečkog hrama u Mitli. Bio je to simbol pobede nove vere. Temelji crkve sagrađeni su kamenjem skinutim s drevnih građevina.", rekao je.

Kako su tuneli otkriveni

Podzemni tuneli otkriveni su kombinacijom radara koji prodire kroz zemlju, tomografije električnog otpora i seizmičke tomografije buke.

Prva metoda koristi radio talase za modeliranje podzemnih prostorija dok druga otkriva ukopane strukture merenjem protoka električne energije kroz zemlju. Poslednja tehnika meri brzinu kojom se seizmički talasi kreću kroz tlo.

Koliko su tuneli stari tek treba utvrditi.

"Prirodne pećine na području Mitle su ljudi nastanjivali i delimično menjali hiljadama godina. Najraniji dokazi o poljoprivredi na području Mitle datiraju pre gotovo 10.000 godina. Što se tunela tiče, možda su ih stvorili Zapoteci, međutim mogli bi biti i puno stariji‘, kaže Vigato.

Kurir.rs/Jutarnji / Preneo: M. N.

 Bonus video:

01:11
Crkva Srce Isusovo Izvor: EUpravo zato