Serijski ubica Volfgang Abel preminuo je u 65. godini u Veroni. On je zajedno sa drugom iz srednje škole, Markom Furlanom, izvršio niz ubistava u Italiji i Zapadnoj Nemačkoj u periodu od 1977. do 1984. godine.

Abel je rođen u Nemačkoj, živeo je u Minhenu, a onda se sa porodicom preselio u Italiju gde je pohađao školu i upoznao Furlana, koji je iz Padove. Obojica su bili iz bogatih visokoobrazovanih porodica.

Upoznali su se u srednjoj školi i ubrzo se složili oko toga da treba da očiste svet od svega što su mislili da je 'odmetnuto': prostitutki, beskućnika, homoseksualaca, narkomana, 'grešnih' sveštenika, noćnih klubova i pornografskih bioskopa.

Na svakom od ovih mesta zločina nalazio se letak, napisan na italijanskom jeziku, sa naslovom "Ludvig" iznad nacističkog orla i kukastog krsta. Svaki je imao slogan, poput "Mi smo poslednji od nacista" i "Smrt dolazi onima koji izdaju pravog boga", i objašnjavali razloge za svako ubistvo.

Posle serije ubistava, ukupno 28 žrtava i 39 ranjenih, uhapšeni su u martu 1984. kada su pokušali da zapale bioskop u Lombardiji.

Abel je pušten u kućni pritvor 2009. godine, oslobođen je 2016, a Furlan je 2010. pušten na uslovnu slobodu. Obojica su tvrdili da više nisu u kontaktu jedan sa drugim.

Volgang Abel je pre tri godine pao u svojoj kući u Italiji, zadobio teške povrede glave od kojih se nikada nije oporavio i bio je u komi do smrti.

(Kurir.rs)