Slušaj vest

Sa samo 9 godina, Prins Vajs ima sofisticiran ukus za hranu. Kada je organizaciji Make-A-Wish bio potreban bivši primalac pomoći da pripremi autentično jelo za prikupljanje sredstava, obratili su se baš tom dečaku. Njegova priča je priča o velikom malom heroju.

Kada Šantel Hardin kuva, njen sin Prins Vajs (9) često stoji pored nje u kuhinji, učeći kako se priprema hrana i isprobavajući začine.

"Uvek postavlja pitanja", kaže Hardin (30) iz Pitsburga za Today.com. "U mom ormanu sa začinima imam više od 50 začina, i on želi da zna kakvog su ukusa."

Prinsova ljubav prema hrani razvila je njegovo nepce, pa često traži od mame da mu pripremi morske plodove ili ga odvede na suši.

Ali kada je Prins 2021. razvio ozbiljno oboljenje srca, njegov boravak u bolnici prekinuo je ovu rutinu. Prins je morao na transplantaciju srca, koju je na kraju i dobio.

Nedugo potom, povezao se sa Make-A-Wish organizacijom za područje Pensilvanije i Zapadne Virdžinije i dobio je putovanje kao poklon. Godinu dana kasnije, kada je organizacija tražila nekoga ko bi pomogao u kreiranju novog jela za restoran "Floor 2" u hotelu Fairmont Pitsburg, obratili su se Prinsu.

"Bili smo veoma emotivni jer je to bio pravi blagoslov", kaže Hardin. "Bilo je neverovatno saznati da je to uradio."

shutterstock-788841721.jpg
Shutterstock 

Iznenadna bolest i transplantacija srca

Prins je 2021. godine, kao sedmogodišnjak, iznenada ozbiljno oboleo.

"Prins se srušio na pod", kaže Hardin. "Zakovrnuo je očima." Uplašeni da ima kovid-19, otac ga je odveo u hitnu pomoć, gde su lekari preporučili da odmah ide u dečju bolnicu. Kada je Hardin stigla u bolnicu, bila je šokirana prizorom desetina medicinskih radnika u Prinsovoj sobi.

"Odmah sam znala da nešto ozbiljno nije u redu", kaže ona. "Sve se desilo veoma brzo. Rekli su nam da mora odmah na operaciju kako bi mu spasili život."

Prinsovo srce bilo je uvećano, a lekari su koristili Berlin Heart — uređaj koji pomaže srcu da pumpa krv dok je u srčanoj insuficijenciji — kako bi stabilizovali njegovo stanje dok je čekao transplantaciju. Imao je dilatacionu kardiomiopatiju, stanje kod kojeg leva srčana komora ne može efikasno da pumpa krv jer je previše otečena, što može izazvati srčanu insuficijenciju, navodi Penn Medicine.

"To je bila najgora noćna mora", kaže Hardin, dodajući da su lekari rekli da su šanse da Prins preživi bez drugog srca bile male.

"Bio je u kritičnom stanju", kaže ona.

bolnica-shutterstock-156022646.jpg
Shutterstock 

Prins je ostao u bolnici dok je čekao srce. Srećom, nakon tri meseca, srce je postalo dostupno, i uspešno je prošao operaciju transplantacije. Nakon toga, morao je da se oporavi i ide na rehabilitaciju da ponovo nauči kako da hoda i govori. Kada je konačno mogao da jede bez sonde, primetio je da mu bolnička hrana nije baš po ukusu.

"Naručivao je svaki dan čizburger i šejk od bobičastog voća", kaže Hardin. "To je bilo jedno od retkih jela koja su mu se dopadala."

Ljubav prema kuvanju kao lek

Prins je bio presrećan kada je mogao da se vrati kući. Odmah je zatražio svoj omiljeni obrok: kuvane morske plodove. Iako je ponovo počeo da kuva, Prins i dalje ima tremor u rukama, što mu otežava pripremu hrane. Ipak, njegova ljubav prema hrani nije opala.

"Ponekad se isfrustrira", kaže Hardin. "Dozvoljavam mu da radi samo ono što znam da ga neće previše opteretiti. Ali da, stalno je sa mnom u kuhinji."

Prošle godine, Make-A-Wish mu je omogućio da poseti tematske parkove u Orlandu na Floridi. Bio je oduševljen iskustvom.

Kada su primili mejl u kojem se predlaže da Prins učestvuje u kreiranju jela za prikupljanje sredstava, porodica je bila presrećna.

"Plakali smo od sreće", kaže Hardin. "To je baš ono što je želeo."

Idejama iznenadio iskusnog šefa kuhinje

Prins je dva puta posetio kuhinju restorana "Floor 2". Prva poseta bila je prilika da se upozna sa rasporedom kuhinje i razmotri ideje, dok je tokom druge pripremao jelo.

Šef kuhinje Fernando Kanales bio je impresioniran što je Prins već na prvom sastanku imao jasnu ideju šta želi.

"Bio sam iznenađen kada je rekao: 'Obožavam pljeskavice od rakova', jer je dete", kaže Kanales. "A kada je dodao: 'Volim jastoga', pomislio sam: 'Ima skup ukus'."

Kanales je već razmišljao o dodavanju rakova na meni, pa je Prinsova ideja bila savršena. Zajedno su razmatrali sezonske namirnice i priloge kako bi jelo bilo dostojno restorana.

Prins je želeo da avokado bude deo jela, a Kanales je podržao tu ideju. "Ja sam iz Meksika, pa naravno da volim avokado", kaže on. "Sjajan je u kombinaciji sa rakovima."

Na drugom sastanku, proveli su četiri sata zajedno kuvajući. Prins je insistirao da uz pljeskavicu ide tanak pomfrit poput onog u MekDonaldsu. Kanales mu je pokazao kako se pravi tartar sos kao dodatak.

"Pomagao sam mu i učio ga", kaže Kanales. "Ali nije bilo teško jer Prins već zna mnogo stvari."

Gotovo jelo — Prinsova pljeskavica od rakova sa pomfritom — sadrži dva komada pljeskavice, avokado, tartar sos i pomfrit. Dostupno je u restoranu "Floor 2" do 21. decembra 2024, a 10 odsto profita ide za fondaciju Make-A-Wish Pensilvanije i Zapadne Virdžinije.

Osoblje je poklonilo Prinsu kecelju i kuvarsku kapu sa njegovim imenom, kao i set noževa za decu, kako bi mogao da nastavi da vežba kod kuće.

Ponosna i iznenađena mama

Iako je znala da njen sin voli "finu" hranu, Hardin je bila iznenađena njegovim izborima.

"Nisam znala da će biti baš ovako otmen", kaže ona. "Znam šta moj sin voli... Mislila sam da će izabrati noge od rakova."

Hardin je bila impresionirana kada je probala sendvič nakon što je gledala kako njen sin vredno radi u kuhinji.

"Oduvao nas je", kaže ona. "Sve mu je išlo prirodno."

Kurir.rs/Telegraf / Preneo: M. N.