MINISTAR BAHILJ: Profitere koji su podigli cene 200 puta treba pohapsiti

Reuters
Federacija BiH najavila žestok obračun sa svima koji pokušavaju da se obogate na tuđoj nevolji

"Dobili smo veliki broj poziva građana i udruženja potrošača, a najviše iz Tuzle, koji se žalei da se pojedini proizvodi na tržištu prodaju po ceni i do 200 puta višoj od realne. To je sramota. Onaj ko prodaje vodu i mleko da bi zaradio na tuđoj muci treba biti svezan i sproveden u zatvor, radnja zatvorena, a roba oduzeta", izjavio je ministar trgovine Federacije BiH Milorad Bahilj.

"Vanredno stanje je kao ratno. U takvim situacijama vlada može da naloži i stavi u funkciju nečiju privatne imovine radi spasavanja života, pa zašto ne i oduzela robu i zatvorila radnju onima koji pokušavaju da se obogate na tuđoj nevolji", revoltiran je Bahilj.

Vlada Federacije BiH, koja je u stalnom zasedanju, na zadužila je na današnjoj sednici Federalno ministarstvo trgovine i Federalnu upravu za inspekcijske poslove da, u saradnji s nadležnim telima i inspekcijama svih županija u FBiH, intenzivno prate kretanje cena, kao i da u slučajevima nezakonitog i neosnovanog povećanja cena i mogućih zloupotreba, hitno poduzmu mjere iz svoje nadležnosti i o tome informišu Vladu Federacije BiH.

Građani prijavljuju profitere na broj 033/212-602. Najviše prijava odnosi se na povećanje cena brašna.