TRAŽI SE KUPAC: Liverpul prodaje slavni simbol grada

Reuters

Liverpulska istorijska zgrada, Rojal liver bilding, simbol grada, stavljena je na prodaju prvi put u svojoj 100-godišnjoj istoriji, saopštila je kompanija za nekretnine.

Očekuje se da će zdanje - ukrašeno dvema skulpturama mitskih ptica koje su i simbol na bedžu ekipe Liverpula, i koje sa vrha zgrade gledaju na lučki grad i reku Mersi, doneti oko 40 miliona funti (49 miliona dolara), naveli su izvori.

Izgrađena po uzoru na helenistički hram u Balbeku, u Libanu, stoletna zgrada je stavljena na prodaju prvi put od svoje izgradnje 1911. godine.

"Rojal liver bilding je poznata širom sveta i očekujemo da će prodaja privući veliko interesovanje investitora u Velikoj Britaniji i iz svih delova sveta“, izjavio je Kolin Tomason iz kompanije za nekretnine CBRE koja je zadužena da potraži kupca.

Navodeći da je zdanje „istinski kultni simbol Liverpula“, dodaje da prodaja „predstavlja izuzetno retku priliku za sticanje unikatnog dela liverpulske baštine“.

Zgrada, koja je u vlasništvu jedne osiguravajuće kompanije ima zaštićeni status, i u njoj se nalaze poslovne prostorije mnogih kompanija uključujući bankarskog diva HSBC i televiziju ITV.

(BBC)