FRANCUSKI PREMIJER UGOSTIO RUSKOG: Želimo otvaranje novog političkog dijaloga sa Rusijom

Profimedia

Francuski premijer Eduard Filip izrazio je danas želju za "otvaranjem novog prostora za politički dijalog sa Rusijom" primivši svog ruskog kolegu Dmitrija Medveda u Avru, na severu Francuske.

"Prvi cilj je otvaranje novog prostora za politički dijalog sa Rusijom", rekao je Filip dok je Medvedev rekao da je "zamrzavanje kanala za komunikaciju najgore od svega".

Francusko-ruski odnosi su u zastoju posle ruskog pripajanja crnomorskog poluostrva Krim 2014. godine i podrške Rusije pobunjenicima na istoku Ukrajine što je dovelo do sankcija Evropske unije (EU) protiv Moskve.

Filip je uprkos tim merama odbacio zamisao da "Francuska i Rusija ne razgovaraju".

"To ni za šta ne vredi", rekao je francuski premijer posle sastanka sa svojim ruskim kolegom u gradskoj upravi Avra čiji je Filip bio gradonačelnik od 2010. do 2017. godine.

Medvedev je pomenuo saradnju u privredi i kulturi i istakao da je Francuska najveći strani poslodavac u Rusiji, zahvaljujući aktivnostima velikih preduzeća, kao što su proizvodjač automobila Reno i firma za maloprodaju Ošan.

Filip i Medvedev će završtiti susret radnom večerom, a razgovarali su i o medjunarodnim pitanjima, medju kojima o Bliskom istoku.

(Kurir.rs/Beta-AFP/Foto: Profimedia)