EVROPSKI PARLAMENT PROTIV BEZBEDNE ZONE U SIRIJI: Osudili tursku inicijativu i pozivaju na uviđenje sankcija Ankari!

AP

Evropski poslanici osudili su tursku inicijativu za formiranje "bezbedne zone" na severoistoku Sirije i pripremili podlogu za uvođenje novih finansijskih sankcija Ankari, o kome bi trebalo da se izjasne danas.

Evropski parlament ne pita se direktno o spoljnopolitičkim odlukama bloka, ali ima moć da umanji važna finansijska sredstva koja iz EU odlaze u Tursku.

U nacrtu rezolucije koju bi evropski poslanici trebalo da usvoje danas i koja ima podršku svih političkih grupa u parlamentu, poziva se na donošenje "odgovarajućih i cijanih ekonomskih mera protiv Turske".

U tekstu se poziva na suspenziju carinske unije EU i Ankare, a ta mera bi, napominje Rojters, uticala na trgovinsku razmenu u vrednosti od 200 milijardi evra između 28 država članica EU i Turske.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, postigli su u utorak dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije.

Prema tom sporazumu, Turska će zadržati oblast koju je osvojila invazijom, dok će ruske i sirijske snage kontrolisati ostali deo duž sirijsko-turske granice.

Tim dogovorom, kurdskim borcima dat je rok od 150 sati da se povuku iz zone na severoistoku Sirije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP