PAŽNJA! DOK SVET PATI SAJBER KRIMINAL CVETA: Prodaju se lažni lekovi, sredstva za dezinfekciju, aplikacije za simptome

Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen upozorila je danas na porast sajber kriminala koji koristi strah od novog korona virusa za prodaju falsifikovanih lekova i opreme.

"Mnogi Evropljani moraju da ostanu kod kuća da bi se smanjilo širenje koronavirusa. Ljudi zato rade na daljinu i puno vremena provode 'online'. Na žalost, kriminalci to koriste, prate nas na internetu i iskorišćavaju našu zabrinutost zbog korona virusa. Naš strah za njih je poslovna prilika", rekla je fon der Lajen u video-poruci.

AP/Virginia Mayo 
foto: AP/Virginia Mayo

Ona je o tom pitanju danas razgovarala sa izvršnom direktorkom Evropola Ketrin de Bol, prenosi Hina.

Prema rečima fon der Lajen količina falsifikovanih lekova, sprejeva za dezinfekciju ili "čudesnih lekova" je "začuđujuće velika", a ovih dana se na internet trgovini najviše nude kopije hirurških maski.

"Dvaput razmislite koje lekove kupujete preko interneta i odakle dolaze. Ne instalirajte aplikacije koje vam obećavaju da mogu pratiti vaše simptome ili širenje virusa", rekla je fon der Lajen.

Profimedia 
foto: Profimedia

Dodala je da ukoliko se pronađe vakcina za Covid-19, to će biti zvanično objavljeno.

Nekoliko prethodnih nedelja pokrenuta je globalna operacija protiv sajber kriminala u kojoj je učestvovalo 90 zemalja i tom prilikom zaplenjeno je 4,4 miliona nelegalnih farmaceutskih proizvoda širom sveta, araskrinkano je 37 grupa organizovanog kriminala.

Uhapšena je 121 osoba, a ugašeno je 2.500 web stranica, društvenih mreža, online trgovina.

Sve vesti iz sveta i regiona u vezi sa koronavirusom pratite OVDE.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia