TUŽNE PROGNOZE NAUČNIKA: Trećina svih vrsti drveća mogla bi da nestane, stotine već na granici izumiranja

Profimedia

Gotovo trećina svih vrsta drveća na svetu mogla bi da nestane, dok su stotine na granici da nestanu, navodi se u izveštaju stručnjaka botaničarske organizacije BGCI (Botanic Gardens Conservation International).

U izveštaju o stanju svetske populacije drveća, navodi se da 17.500 vrsta drveća, oko 30 posto ukupno, je u rizičnoj zoni i moglo bi da nestane. Čak 440 vrsta ima manje od 50 jedinki u divljini.

Sve ukupno, broj ugroženih vrsta drveća duplo je veći od broja ugroženih životinjskih vrsta, ptica, vodozemaca i reptila zajedno, navode stručnjaci. "Ovaj izveštaj je poziv na uzbunu svima u svetu. Drveću je potrebna pomoć", rekao je generalni sekretar BGCIa Pol Smit.

Među najugroženijim su vrste magnolija i tropskog drveća iz porodice dipterokarpovki, koje mahom rastu u tropskim kišnim šumama. Hrast, javor i abonovina su takođe ugriženi.

Drveće ima vitalnu ulogu u borbi protiv globalnog zagrevanja i klimatskih promena i nestanak makar jedne vrste drveta moglo bi da izazove gubitak mnogih drugih, podseća Rojters.

"Svaka vrsta je bitna milionima drugih vrsta koje zavise od drveća, i ljudima u celom svetu", rekao je Smit.

U izveštaju se navodi i da je najviše ugroženih vrsta u Brazilu - 1788 njih. Drveće je najugroženije i u Indoneziji, Maleziji, Kini, Kolumbiji i Venecueli. Tri najveće pretnje drveću su poljoprivreda, seča šuma i stočarstvo, dok su klimatske promene i ekstremni vremenski uslovi pretnje koje su se relativno skoro pojavile.

Najmanje 180 vrsta drveća je direktno ugroženo porastom nivoa mora i vremenskim nepogodima, naročito ostrvske vrste poput magnolija sa Kariba. "To je naričito zabrinjavajuće jer mnoga ostrva imaju vrste drveća koje ne postoje nigde drugde", navodi se u izveštaju.

Kurir.rs