GDE SU NESTALI ČEČENI? Borba za moć! Ruski generali zaratili s vagnerovcima čak i oko Soledara! Igor Strelkov napao Kadirova

AP/Profimedia

Proglašenje generala armije Valerija Gerasimova, načelnika generalštaba ruske vojske, za komandanta "specijalne vojne operacije" u Ukrajini iznenadio je mnoge.

Ne zato što je komandu nad ratnim operacijama preuzeo glavnokomandujući oružanih snaga već zato što je to povratak čoveka čiju su smenu od 24. februara najavljivali zapadni mediji i tražili je ruski ultranacionalisti poput Jevgenija Prigožina, finansijera Vagner grupe, i Ramzana Kadirova, čečenskog vođe.

Degradiran

Dosadašnji komandant armije general Sergej Surovikin, miljenik ekstremnih nacionalista, degradiran je na mesto pomoćnika, a istu funkciju obavljaće i general armije Oleg Saljukov i general pukovnik Aleksej Kim.

- Odluka Vladimira Putina, ruskog predsednika, da ministarstvo odbrane objavi odluku, za razliku od ranijih slučajeva kada su promene sprovođenje u tajnosti, ukazuje da Kremlj smatra postavljenje Gerasimova velikom promenom - i u vođenju rata i u predstavljanju uloge ministarstva odbrane. Postavljenje Gerasimova šalje signal i u inostranstvo i unutar Rusije da Kremlj ima poverenja u tradicionalnu strukturu armije, kao i da je Putin spreman za dugotrajan rat. Osim toga, postavljenje predstavlja još dva pokušaja Kremlja: da unapredi komandu, ali i da ojača položaj ljudi iz ministarstva odbrane naspram blogera i "silovikija" poput Prigožina - navodi Institut za proučavanje rata u svojoj analizi.

Sve ove promene događaju se u jeku borbi za Bahmut, kao i unutar Soledara, gradića čije osvajanje su prvo objavili vagnerovci, a onda i rusko ministarstvo odbrane.

EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK 
foto: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK

- Nijedna druga jedinica osim Vagnera nije učestvovala u napadu na Soledar - još u utorak je saopštio Prigožin.

- Ruska armija preuzela je kontrolu nad Soledarom. To je omogućilo konstantno bombardovanje neprijatelja sa zemlje i iz vazduha, kao i delovanje artiljerije ruskih snaga - saopštilo je u petak ministarstvo odbrane Rusije ne spominjući učešće vagnerovaca.

Dve suprotstavljene tvrdnje samo dodatno ilustruju razdor između generala i plaćenika Vagner grupe.

Naravno, ukrajinska strana tvrdi da Soledar nije pao i da borbe u njemu i dalje traju.

- Posle 324 dana rata sve se promenilo za Rusiju. Oni već skaču jedni drugima za vrat oko toga kome pripadaju zasluge za neki taktički napredak. To je jasan signal neuspeha neprijatelja. I još jedan znak za nas da još više pritisnemo okupatore i nanesemo neprijatelju još veće gubitke - poručio je u petak uveče Volodimir Zelenski, ukrajinski predsednik.

Još jedan poraz

Frakcija Prigožina i Kadirova dan pre postavljenja Gerasimova doživela je još jedan poraz - general-pukovnik Aleksandar Lapin proglašen je načelnikom generalštaba kopnenih snaga ruske armije. Nakon gubitka grada Limana, Kadirov je poručio da Lapinu treba oduzeti sve činove i medalje, pa ga baciti na front kao redova, što je podržao i Prigožin. Međutim, Lapin je u ovom trenutku moćniji nego ikad pre.

Postavljenje Lapina, pa Gerasimova zanimljivim smatra politički analitičar Abas Galjamov.

- Prebacivanje istih individua iz jedne fotelje u drugu, u jeku borbi, može da govori bilo šta, ali ne i da sve ide po planu - naveo je on, a prenosi Rojters.

Profimedia 
foto: Profimedia

U ovom razdoru postoji i treća struja - ultranacionalista Igor Girkin ili Strelov, nekadašnji vođa snaga Donjecke narodne republike.

On je do sada prozivao rusku armiju, kritikovao je Kremlj, ali čak i Vladimira Putina, a sada je udario i na Kadirova.

- Zašto su nestali snimci čečenskih jedinica u borbama? Zato što su Rusi pobeđivali, a Čečeni su se snimali u pozadini. Sada kada nema pobeda, nema ni Čečena. Video sam ih u Donjecku, ima ih, ali je jasno da na terenu nikad nisu imali uticaj kakav su imali na internetu - poručio je Strelkov.

Kurir.rs/A. Ivanović