CEO SVET STRAHUJE OD SLEDEĆEG POTEZA NA BLISKOM ISTOKU! Stručnjaci otkrili: Procureo je plan i zamisao izraelske vojske (VIDEO)

Shutterstock, Kurir Televizija

Nakon skoro godinu dana tenzija i međusobnog ubijanja civila, situacija između zaraćenih strana na Bliskom Istoku sada preti da eskalira u rat do istrebljenja.

Naime, tokom vikedna Izrael i Hezbolah izveli su napade u kojima su meta bila deca i to u razmaku od samo nekoliko sati. Zbog toga sada čitav svet strahuje od sledećeg poteza sukobljenih strana, jer kako se čini jedna varnica mogla bi da dovede Izrael do rata sa najmoćnijim militantima na Bliskom istoku.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gosti jutarnjeg programa koji su diskutovali o proširenju sukoba na Bliskom Istoku bili su Nikola Jović, politikolog i novinar i Srba Filipović, politički analitičar.

Jović je analizirao tanku liniju na kojoj se nalazimo oko otvaranja trećeg fronta, a možda čak i Trećeg svetskog rata.

- Teško je izbrojati koji bi ovo bio front dosad jer se na Bliskom Istoku granice, kao u Africi, shvataju dosta proizvoljno i fluidno, a neki napadi ne moraju nužno da označavaju rat. Mi vidimo međusobno prepucavanje Izraela i Libana od početka izraelske operacije u Gazi. Međutim, ovo što se sada desilo, čini se da se ide ka tome da se sedmi oktobar ponavlja na neki način, sa istom svrhom i ciljem, jer u pozadini okršaj Izraela i Hamasa je bila komfortacija Izraela i Hezbolaha na severu - započeo je Jović, pa nastavio o strategiji Izraela:

- Izrael medijski eksploatiše ovu tragediju, a to je deo strategije da se započne treći rat sa Hezbolahom. Prvi je bio osamdesetih u vreme libanskog građanskog rata, drugi je bio 2006. godine kada se Izrael povukao iz Libana, i ovaj treći put kada se najavljuju izraelske operacije, a već su na internetu procureli planovi i opšta zamisao izraelskog vojnog rukovodstva da se Hezbolah vrati preko te granice, koju je rekao da neće prelaziti.

This browser does not support the video element.

CEO SVET STRAHUJE OD SLEDEĆEG POTEZA NA BLISKOM ISTOKU! Stručnjaci otkrili: Procureo je plan i zamisao izraelske vojske  Kurir televizija

Filipović je komentarisao reakciju sveta na ove napade, Velika Britanija je osudila, a Makron je rekao da je za sprečavanje nove esklacaije, dok su zapadne sile bile suzdržane:

- Potrebno je odlučnije uključivanje svetskih većih centara moći, a tu mislim na SAD, London, Pariz, Berlin, celu EU, a na kraju krajeva neophodno je da ceo svet zauzme normalniji stav prema stvarima koje gledamo proteklih godina. Smatram da prisustvujemo globalnoj tragediji gde imate toliko ratova i sukoba, a nemate nikakvu vidljivu perspektivu kako da se ti krvavi sukobi zaustave. Dakle, počelo je sukobom u Ukrajini, videli smo sedmog oktobra napad na Izrael, a sada vidimo šta se dešava u Pojasu Gaze. Zaista su po celom svetu otvoreni sukobi ili neki zamrznuti koji čekaju da se odmrznu, a pritom ne vidimo ni jednu poruku mira koja sa sobom nosi snažniju perspektivu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"NA SEVERU IZRAELA SE VODI RAT O KOM NIKO NE GOVORI!" Olga Izrael Dojč direktno iz zemlje sukoba: Veći deo gradova je sravnjen!  Kurir teleivizija