POLJSKA KIPTI OD BESA ZBOG ORBANA: Varšava predlaže da Mađarska napusti EU i NATO! NOVI SUKOB U EVROPI ZBOG UKRAJINE

EPA Chris Kleponis Pool

Zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Vladislav Teofil Bartoševski postavio je pitanje zašto Mađarska treba da bude članica EU i NATO nakon nedavne kritike Poljske od strane mađarskog premijera Viktora Orbana.

Bartoševski je naglasio da Poljska za razliku od Orbana nije poslovala sa Rusijom od početka njene invazije na Ukrajinu jer je to bio napad i na Poljsku, SAD, EU i NATO. Takođe je rekao da je Orbanov govor izazvao veoma negativne komentare američke ambasade u Budimpešti.

- Ne razumem baš zašto Mađarska želi da ostane članica organizacija koje joj se toliko ne dopadaju i koje se prema njoj navodno tako loše odnose. Zašto on jednostavno ne sklopi savez sa Putinom i liderima neke slične autoritarne države? Ako ne želiš da budeš član kluba - uvek možeš da odeš! To je svakako antievropska odnosno antiukrajinska i antipoljska politika Mađarske u ovom trenutku - navodi Bartoševski.

Diplomata je napomenuo da Mađarska takođe blokira 467 miliona evra iz Evropskog mirovnog fonda (EPF) koje je EU dodelila Poljskoj za kompenzaciju za vojnu opremu koju je Varšava obezbedila Ukrajini.

Orban je prethodno rekao da Poljaci imaju "najlicemerniju i najsvetoljubiviju politiku" u celoj Evropi jer "besramno nastavljaju da posluju" sa Rusijom.

Odnosi između Varšave i Budimpešte, podsetimo, zahladneli su od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine zbog njihovih različitih pogleda na invaziju.

Orban, međutim, ranije nije otvoreno kritikovao Poljsku.

(Kurir.rs/UP/Preneo Z.Ko)