DRAMATIČAN SUSRET RUSKE I AMERIČKE NUKLEARNE PODMORNICE U DUBINAMA ARKTIKA: Posada dobila naređenje da hitno PRIPREMI TORPEDA

Russian Defense Ministry Press O / UPI / Profimedia

Komandant ruske podmornice navodno je naredio posadi da pripremi torpeda tokom bliskog susreta s američkom nuklearnom podmornicompočetkom 2022. godine na Arktiku!

Kapetan američke nuklearne podmornice, kako navodi britanski Tajms, morao je potom da odluči hoće li da spremi torpeda kao odgovor na ruski potez što je moglo da isprovocira Ruse da otvore vatru i svet dovedu na rub nuklearnog rata. Ovaj gotovo pa holivudski scenario zaista se odigrao prilikom bliskog susreta američke i ruske podmornice na proleće 2022. godine - dakle nakon što je invazija na Ukrajinu već otpočela.

Napetosti između SAD i NATO sa jedne i Rusije sa druge strane dosegle su najnižu tačku u poslednjih nekoliko decenija. Arktik je važna regija u kojoj su i NATO i Rusija snažno prisutni. Poluostrvo Kola, gde se nalazi baza ruske Severne flote, ali i gde je navodno veliki deo ruskog nuklearnog arsenala, gleda na Barencovo more južno od Arktičkog okeana.

Moskva ima jednu od najvećih i najnaprednijih podmorničkih flota na svetu i tokom godina je uložila značajna sredstva u modernizaciju svojih podmornica.

- Rusija je masovno ulagala u podmorske sposobnosti od 2014. godine - rekao je još 2023. godine admiral bivši načelnik štaba ukrajinske mornarice i prvi zamenik ministra odbrane Ihor Kabanenko.

Brojni analitičari i zvaničnici su proteklih godina, naročito nakon eksplozije na Severnom toku, podigli uzbunu zbog straha od moguće diverzije na nekom od vitalnih podmorskih kablova koji su izrazito ranjivi na napade podmornica.

Sredinom juna ruski državni mediji izvestili su da su dve nuklearne podmornice koje pripadaju Severnoj floti ispalile bojeve krstareće rakete na neodređenu metu u Barencovom moru.

Nuklearna podmornica američke mornarice iz sastava 6. flote naoružana balističkim projektilima, podsetimo, nedavno je iznenada izronila iz Norveškog mora!

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"ZAŠTO IM BRITANIJA ŠALJE PODMORNICE SA NUKLEARNIM BOJEVOM GLAVOM?" Stručnjaci za Kurir TV: Videćemo kako će Palestina ODGOVORITI  Kurir TV