ORTODOKSNI JEVREJI SE SUKOBILI S POLICIJOM: Odbijaju da budu regrutovani "BOLJE ZATVOR, NEGO VOJSKA"

AP/Ariel Schalit

Ultraortodoksni Jevreji sukobili su se sa policajcima ispred kancelarije za regrutaciju u vojsku u četvrti Tel Hašomer u Ramat Ganu, koji pripada Okrugu Tel Aviva.

Prvih 900 pripadnika ortodoksne javrejske zajednice, ranije izuzetih od služenja u vojsci, danas je trebalo da se jave u regrutnu kancelariju. Kako piše Tajms of Izrael, više duhovne vođe zabranile su članovima svoje zajednice da idu u kancelarije za regrutaciju.

Snimci sa lica mesta pokazuju tuče između demonstranata i policije. Neki od demonstranata skandirali su: „U zatvor, a ne u vojsku“.

Očekuje se da će se intenzitet protesta povećati kasnije tokom dana, a policija je preventivno najavila da će neki obližnji putevi biti blokirani za saobraćaj. Takođe se očekuje da će se protestima priključiti više učesnika.

AP/Ariel Schalit 
foto: AP/Ariel Schalit

U junu je Vrhovni sud Izraela odlučio da vojska može regrutovati ultraortodoksne jevrejske muškarce, uprkos tome što su prethodno bili izuzeti, jer se nastavlja rat u Gazi i pojačavaju tenzije na granici Izraela i Libana.

Kurir.rs/Times of Israel

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"VERUJEM DA ĆE SE NAPAD IRANA NA IZRAEL DESITI NA OVAJ DATUM!" Analitiačar: Taj dan je praznik što nosi posebnu simboliku  kurir televizija