ŠOJGU I GERASIMOV NA POTERNICI: Sud u Hagu izdao naloge za hapšenje!

Printscreen/Twitter

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je naloge za hapšenje bivšeg ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova, zbog napada na civilne ciljeve u Ukrajini.

Šojgu i Gerasimov su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Sud je saopštio da postoje osnove za stav da su Šojgu i Gerasimov odgovorni za raketne napade ruskih oružanih snaga na ukrajinsku električnu infrastrukturu u periodu od 10. oktobra 2022. do 9. marta 2023. godine.

Prošle godine je Sud izdao i nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je lično odgovoran za otmicu dece iz Ukrajine.

Shutterstock 
foto: Shutterstock

Inače, Šojgu je danas stigao u Teheran u posetu namenjenu produbljivanju saradnje između Rusije i Irana, u vreme kada rastu pretnje od vojne eskalacije sa Izraelom. Šojgu koji je sada generalni sekretar Ruskog saveta za bezbednost treba sa iranskim zvaničnicima da razgovara o jačanju bilateralnih odnosa, ekonomskim i bezbednosnim pitanjima kao i o regionalnoj i svetskoj situaciji, javile su ruske novinske agencije.

On treba da se sastane sa iranskim predsednikom Masudom Pezeškijanom, sekretarom Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbenost Ali Akbar Ahmadijanom i načelnikom generalštaba iranske vojske Mohamadom Bagerijem.

Iranska novinska agencija Tasnim potvrdila je da je u Teheran stigla visoka ruska delegacija na čijem čelu je Sergej Šojgu koja treba da razgovara o jačanju veza između dve zemlje kao i o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Poseta se odvija u vreme kada jačaju diplomatske akcije u pokušaju da se izbegne vojna eskalacija na Bliskom istoku između sa jedne strane Irana i njegovih saveznika, islamističkog palestinskog pokreta Hamas i libanskog Hezbolaha i Izraela sa druge, uz strahovanja od sukoba u Libanu.

Iran, Hamas i Hezbolah optužili su Izrale da je kriv za prošlonedeljno ubistvo vođe Hamasa Ismaila Hanijea, koji je ubijen u mestu gde odseda u Teheranu. Moskva i Teheran pojačali su saradnju od početka ruske ofanzive u Ukrajini u februaru 2022. godine a Iran se optužuje da Rusiju snabdeva eksplozivnim dronovima Šahed koje koristi ruska vojska.

Rusija je procenila da smrt Hanijea rizikuje da destabilizuje već napetu situaciju na Bliskom istoku.

Kurir.rs/Beta/N1/Priredila M.M.C.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

RUSIJA POJAČAVA SNAGE NA GRANICI! ŠOJGU: Zapadne sile rasporedile oko 360.000 vojnika blizu Rusije i Belorusije!  Kurir teleivizija