NAJOPASNIJE RAKETE NA UKRAJINSKOM AVIONU: Lansirani projektili "Storm šadou" sa lovca Su-24 (VIDEO)

Printscreen Twitter

Na društvenim mrežama pojavio se video koji prikazuje trenutak lansiranja projektila Storm šadou/SCALP-EG iz ukrajinskog aviona Su-24.

Ovo oružje smatra se, ako ne najopasnije, sigurno jednim od najozbiljnijih koje je do sada stiglo Kijevu kao deo zapadne podrške.

Kako je istaknuto na ukrajinskom sajtu Difens Ekspres, “objavljeni video materijal je izuzetan”. Iako ovu raketu koriste već više od godinu dana, ovo je prvi video materijal koji je zvanično predstavilo ukrajinsko vazduhoplovstvo i koji ilustruje upotrebu projektila Storm Shadow/SCALP-EG.

Storm Shadow i(ili) SCALP-EG su dve krstareće rakete dugog dometa koje Velika Britanija i Francuska isporučuju Ukrajini. Mogu da gađaju ciljeve na udaljenosti do oko 500 kilometara, dok su za izvoz znatno kraćeg dometa. Kijev raspolaže i jednom i drugom verzijom.

Za ciljanje se koristi napredni inercijalni i satelitski navigacioni sistem. Nakon lansiranja, ove rakete dostižu brzinu od oko 1100 kilometara na sat. Dizajnirane su korišćenjem stelt tehnologije i mogu da lete nisko, što ih čini teškim za otkrivanje radarima. Već su objavljeni snimci koji pokazuju dejstvo ruskih protivvazdušnih sistema protiv ovih raketa.

Važna karakteristika je njihova velika destruktivna moć. Svaki Storm Shadow/SCALP-EG dugačak je preko 5 metara i težak približno 1.300 kilograma, sa približno 450 kilograma koji je dodeljen BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge) bojevoj glavi.

U zavisnosti od napadačevih potreba, može da funkcioniše na više načina i da eksplodira pri udaru, sa zakašnjenjem ili u vazduhu, stvarajući salvu destruktivnih fragmenata.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji SAD na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Nije iznenađujuće da se na snimku koji je objavilo ukrajinsko vazduhoplovstvo vidi avion Su-24. Odavno je već potvrđeno da će ovi avioni biti odgovarajuće modifikovani da nose britanske i francuske krstareće rakete. To je postignuto uz pomoć pilona pozajmljenih upravo iz aviona Panavia Tornado.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihovog nasilnog svrgavanja režima u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

Storm Shadow/SCALP-EG je oružje koje je značajno unapredilo ukrajinsku vojsku. Ove rakete su korišćene, između ostalog, za nedavni napad na most Čonhar i luci Sevastopolj, gde ukrajinski i zapadni izvori tvrde da su pogodile podmornicu Rostov na Donu.

EPA / SERGEY DOLZHENKO 
Su-24foto: EPA / Sergey Dolzhenko

Do danas su rakete Storm Shadow pokazale donekle efikasnim u nanošenju preciznih udara na strateške ruske ciljeve. Uz pomoć ove rakete, ukrajinsko vazduhoplovstvo je svoje bombardere Suhoj Su-24 pretvorilo u moćne sisteme za duboke napade, međutim, čini se da im ruski PVO ali i sistemi elektronskog ometanja zadaju ozbiljne muke.

Pre sukoba u Ukrajini, Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo posedovale su otprilike 1.250-1.400 takvih projektila, a koliko ih je preostalo ne zna se. Vesti o ukrajinskim napadima ovim raketama stižu skoro svakodnevno, te ukoliko uporedimo učestalost upotrebe sa potvrđenim udarima, borbena efikasnost zaista ostaje upitna.

Do nedavno se verovalo da je ove superiorne rakete sa dometom leta do 500 km teško presresti čak ni najsavremenijim sistemima PVO. Prva poruka ruskog Ministarstva odbrane o presretanju britanske krstareće rakete pojavila se u operativnom izveštaju tri dana nakon napada na objekte u Lugansku u novembru 2023. godine.

Sledećeg dana je prijavljeno da su ruske snage PVO oborile sedam Storm Shadow. Rekord je postavljen 10. novembra 2023. godine, kada su ruski PVO sistemi navodno presreli 12 britanskih projektila i plus 32 HIMARS MLRS granate.

Nakon toga, dron zabeležio spektakularane kadrove presretanja rakete Storm Shadow od strane PVO sistema.

Zanimljivo je napomenuti da je snimak zabeležen kamerom drona, što znači rano otkrivanje rakete i, očigledno, određivanje od strane operatera protivvazdušnog raketnog sistema mesta i trenutka njenog presretanja.

Pored direktnog uništavanja francusko-britanskih „stelt projektila“ pomoću raketa vaduh zemlja, ruski vojnici su naučili da ih sklone sa kursa i presretnu sistemima za elektronsko ratovanje.

Međutim, Oružane snage Ukrajine često menjaju način izvođenja napada na položaje ruskih snaga. Među taktikama na koje se i Rusi pozivaju je upotreba „raketa mamaca“ tipa Storm Shadow. Mamci se uvek koriste uz pravu verziju, sa eksplozivnim punjenjem, Storm Shadow.

Kurir.rs/Oruzjeonline/Preneo: P. P.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"NAJSKUPLJI AMERIČKI VOJNI AVION NIKAD NEĆE MOĆI DA SAVLADA RUSKI SU-35!" Pilot pokazao šta se desilo u susretu dve vazduhoplova  kurir televizija