U SLUČAJU NAPADA LIBANA: Ovako izgleda izraelska PODZEMNA BOLNICA-TVRĐAVA (FOTO+VIDEO)

AP Oded Balilty

Ispod grada Haife na severu Izraela, nalazi se ogromna podzemna bolnica, sa više od 2.000 ležajeva. U slučaju velikog napada na Izrael, u ovu bolnicu bi bili smešteni pacijenti koji su već sad na lečenju u prostorijama iznad zemlje i drugih obližnjih zdravstvenih ustanova.

Medicinski centar Rambam je izgradio ovaj bunker posle rata Izraela i libanskog Hezbolaha 2006. godine, piše BBC. Obično služi kao višespratni parking, ali za manje od tri dana može da se pretvori u bolnicu.

AP Oded Balilty 
foto: AP Oded Balilty

Ovaj bunker je stavljen u pripravnost ubrzo posle iznenadnog napada palestinske ekstremističke grupe Hamas na jug Izraela 7. oktobra i poslednje vojne odmazde Izraela u Pojasu Gaze.

AP Oded Balilty 
foto: AP Oded Balilty

Dok pretnja sveopšteg regionalnog rata postaje sve veća posle ubistva Hamasovog političkog lidera Ismaila Hanijea i visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra prošle nedelje, lekari kažu da su spremni za veliki napad na Haifu, treći najveći grad u Izraelu.

„Kada bi to moglo da se dogodi? Niko ne zna. Mnogo pričamo o tome", rekao je doktor Avi Vajsman, direktor medicinskog centra.

On i zaposleni samo nadaju da bilo kakva eskalacija nasilja neće dugo trajati.

Nedaleko od bolnice nalaze se Vidikovac i moderna luka, ali i Liban. Granica se može videti golom okom, što Haifu čini ranjivom.

Kako je Kurir već pisao, u slučaju iranskog napada pripremljen je podzemni bunker u planinama Jerusalima za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i druge izraelske zvaničnike. U pitanju je bunker, poznat i kao Nacionalni kontrolni centar.

Kurir.rs/BBC/Priredila M.M.C.

.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"IRAN VEROVATNO NEĆE NAPASTI IZRAEL?" Eksperti za Kurir šokirali: Zavladao veliki strah, prete im KATASTROFALNE POSLEDICE  Kurir televizija