SMETA IM KINA?! Australija i SAD udružuju snage: Stižu BOMBARDERI

Reuters

Australija će sledeće godine početi proizvodnju vođenog oružja sa SAD-om kako bi povećala snabdevanje saveznika u Indo-Pacifiku i američko vojno prisustvo u zemlji, uključujući bombardere, objavile su dve države nakon godišnjih pregovora o odbrani.

Australija i Sjedinjene Države već rade na nadogradnji vazdušnih baza u severnoj i zapadnoj Australiji, koje su bliže potencijalnim žarišnim tačkama s Kinom u Južnom kineskom moru nego glavni grad Australije Kanbera. Nakon godišnjih razgovora AUSMIN-a u Anapolisu, u Merilendu, američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da će se povećati prisutnost rotacijskih američkih snaga u Australiji.

U uvodnom obraćanju, Ostin je rekao da su se dva saveznika suočila sa zajedničkim bezbednosnim izazovima, uključujući Kinu. U zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon razgovora AUSMIN-a izražena je zabrinutost zbog kineske vojne aktivnosti oko Tajvana i kineskih preteranih pomorskih zahteva u Južnom kineskom moru.

EPA / US Navy 
foto: EPA / US Navy

U Australiji nema američkih vojnih baza

Oni su "uočili ozbiljnu zabrinutost zbog opasnog i eskalirajućeg ponašanja Kine prema filipinskim brodovima koji zakonito deluju unutar filipinske isključive ekonomske zone".

U Australiji nema američkih vojnih baza, ali severni grad Darvin domaćin je rotacijskim snagama američkih marinaca šest meseci svake godine, a SAD gradi objekte za svoje marince i vazdušne eskadrile koje sleću u australijske baze.

Australijski ministar odbrane Ričard Marls rekao je da prisutnost snaga Sjedinjenih Država u Australiji doprinosi odvraćanju u indo-pacifičkom regionu i da će se učvrstiti saradnja u proizvodnji vođenog oružja u Australiji. Australija će sledeće godine započeti proizvodnju vođenih projektila.

(Kurir.rs/Reuters/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"TAMO GDE GAĐAJU BOMBARDERI, ZEMLJA NE RAĐA 10 GODINA" Moskva najavljuje da IDE DO KRAJA: Sukob može trajati 50 GODINA  Kurir televizija