KINA UPUTILA SNAŽNU PODRŠKU IRANU! Oglasio se šef diplomatije, pa poručio: "Vi ćete održati mir i stabilnost u regionu"

EPA

Kina podržava Iran u odbrani ličnog "suvereniteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva", rekao je kineski ministar vanjskih poslova Vang Ji vršiocu dužnosti ministra spoljnih poslova Irana u telefonskom razgovoru u nedelju, prema saopštenju kineskog ministarstva spoljnih poslova.

U telefonskom razgovoru, Vang je ponovio osudu Pekinga zbog atentata na čelnika Hamasa Ismaila Haniju u Teheranu 31. jula.

Poručio je da je napad prekršio suverenitet Irana i ugrozio regionalnu stabilnost.

Iran i palestinska islamistička grupa Hamas optužili su Izrael za izvođenje napada u kojem je ubijen Hanija.

Izrael nije preuzeo odgovornost za ubistvo, ali nije nije ni demantovao optužbe, što je podstaklo strahove od širenja sukoba između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze na širu bliskoistočnu regiju.

Iran je obećao da će "strogo kazniti" Izrael zbog atentata.

Vang je rekao Aliju Bageri Kaniju, vršiocu dužnosti ministra spoljnih poslova Irana, da je ubistvo Hanije "jednako potkopalo proces pregovora o primirju u Gazi i da je ugrozilo regionalni mir i stabilnost," saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

"Kina podržava Iran u odbrani svog suvereniteta, bezbednosti i nacionalnog dostojanstva u skladu sa zakonom, kao i u njegovim naporima da održi regionalni mir i stabilnost, pa je spremna da održava blisku komunikaciju sa Iranom," kazao je Vang.

Kineska medijska grupa 
foto: Kineska medijska grupa

Iranski predsednik Masud Pezeškijan imenovao je u nejelju Abasa Arakčija ministrom spoljnih poslova.

Arakči je bio glavni iranski pregovarač u pregovorima o iranskom nuklearnom programu od 2013. do 2021. godine.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"KINA NEĆE DOZVOLITI DA RUSIJA PADNE, A RAZLOG JE JASAN!" Analitičar: Novo žarište izbiće IZNENADA na mestu koje NIKO NE SPOMINJE!  kurir televizija