AMERIKANCI OTKRILI GLAVNI CILJ UKRAJINSKE INVAZIJE NA RUSIJU: Moskva nije nasela, ali se ipak nalazi u VELIKOM PROBLEMU

Aris Messinis / AFP / Profimedia

Međunarodni vojno-tehnički forum u Moskovskoj oblasti održava se u neugodnim okolnostima po Kremlj!

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti, saopštio je u ponedeljak da je počela evakuacija civila iz Krasnaje Jaruge zbog "neprijateljske aktivnosti" na granici. Dok ruski predsednik Vladimir Putin stranim gostima priča o ruskim inovativnim rešenjima na području naoružanja, ukrajinske trupe već šesti dan kontrolišu delove Kurske oblasti, gde se nalazi važna gasna stanica u gradu Sudži i pokušavaju da prodru u Belgorod.

Bilo je i ranije upada ukrajinskih snaga u ruska pogranična područja, ali uvek ograničenog dometa uz samo jedan slučaj kad su ruske snage koje se bore na ukrajinskoj strani osvojile nekoliko naselja. Operacija koja je počela prošlog utorka ponovo je pokazala slabu organizovanost ruskih snaga koje nisu uključene u operacije u Ukrajini što je olakšalo delovanje i omogućilo neočekivani uspeh ukrajinske taktičke operacije koja dobija stratešku važnost.

ONESPOSOBILI KOMUNIKACIJE

Vol strit džurnal prenosi da ruski izveštaji ukazuju da je brzo napredovanje Ukrajine postignuto pomoću opreme za elektronsko ratovanje kako bi se onesposobile ruske komunikacije i pomoglo ukrajinskim snagama da upadnu na rusku teritoriju na brzim oklopnim vozilima uz podršku udarnih bespilotnih letelica i sistema protivvazdušne odbrane.

Šta su ukrajinski vojni planeri želeli da postignu biće nepoznato još neko vreme, međutim, ponovo se potvrdila večna teza pruskog stratega Karla fon Klauzevica da se rat odvija pod maglom u kojoj se uvek događaju iznenađenja. Kontrola nad gasnom kontrolnom tačkom u gradu Sudži svakako je bila cilj. Ukrajina je prekinula transport nafte ruske kompanije Lukoil zbog čega protestuju Mađarska i Slovačka, a krajem godine je najavila da će prekinuti transport ruskog gasa.

Vol strit džurnal piše da je Ukrajina stekla uporište koje koristi za slanje izviđačkih timova kako bi istražili dalje slabosti koje treba iskoristiti da se rasporede artiljerijski sistemi koji mogu udariti duboko u rusku pozadinu. To je verovatno bio plan ako visoko riskantna operacija ostvari proboj ruskih linija. Pokazuje se da su ukrajinske obaveštajne informacije bile jako dobre dok je Rusija opet, kao i početkom napada na Ukrajinu, bila u informacijskom vakuumu.

Rusija je, kako bi ostvarila kumulativno delovanje na frontu dugom nešto više od 1000 kilometara, povukla većinu jedinica pre svega s granica sa članicama NATO i sada analitičari s pravom postavljaju pitanje koliko je realna teza Moskve da je taj savez glavna bezbednosna pretnja. Institut za proučavanje rata iz Vašingtona smatra da će ukrajinska operacija naterati Moskvu na promenu pozicije kad je reč o severnoj granici s Ukrajinom uz koju dosad nisu vođene kopnene borbe.

Hoće li da počnu da je tretiraju kao liniju fronta? Takav bi stav zahtevao novo ljudstvo i naoružanje odnosno logistiku koja bi mogla biti potrebnija na drugim ratnim tačkama. Institut za proučavanje rata podseća kako je Moskva aktivirala deo "uspavane linije fronta" kada je početkom maja pokrenula ofanzivnu operaciju u Harkovskoj oblasti radi privlačenja i fiksiranja ukrajinskih snaga čime se omogućilo jačanje udara u oblastima Donjeck i Lugansk koje svakako želi da osvoji kako njihovo pripajanje Rusiji ne bi bilo tema mirovnih pregovora - reč je o jedine dve ukrajinske oblasti koje i dalje gaje snažne proruske stavove.

ODGOVOR RUSIJE

Svi izvori tvrdili su u ponedeljak da nema povlačenja ruskih snaga s ukrajinskog fronta kako bi se ojačala obrana u Kurskoj oblasti što je razumljivo jer bi u tom slučaju ukrajinske snage usmerile napade na oslabljene tačke i to pre svega u oblastima Donjeck i Lugansk. Jednako bi opasno bilo povlačiti snage s južnog fronta. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi kako je u toku operacija isterivanja Ukrajinaca, međutim, vesti iz Belgoroda potiru takve informacije.

Jasno je da Moskva mora da odbaci ukrajinske trupe jer njihov ostanak na ruskom tlu predstavlja poraz Rusije, a bivši švedski premijer Karl Bilt ispravno zaključuje da bi se u tom slučaju moglo na nekim mirovnim pregovorima raspravljati o povlačenju snaga sa ruske i ukrajinske teritorije.

Zapadne obaveštajne službe u ovom su trenutku fokusirane da proniknu u razmišljanje ruskog vojnog vrha i detektuju opseg i model vojnog odgovora. Svet je tako doveden u situaciju da sa velikom zabrinutošću očekuje dva vojna odgovora odnosno kako će se Iran osvetiti Izraelu zbog ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanije u Teheranu.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"ZAPAD UBLAŽIO STAV, OVO JE PRVI KORAK KA MIRU U UKRAJINI" Analiza: Mogli su već sad da pozovu Rusiju da vide njen početni stav  Kurir televizija