RUSKA MORNARICA UVEŽBANA ZA NAPADE NA EVROPU: Projektili nose NUKLEARNE BOJEVE GLAVE, METE Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo!

Handout / AFP / Profimedia, EPA Gavriil Grigorov Sputnik Kre

Rusija je uvežbala svoju mornaricu da gađa lokacije duboko u Evropi projektilima koji mogu da nose nuklearne bojeve glave u potencijalnom sukobu s NATO-om, pokazuju tajni dokumenti koje su videli novinari Fajnenšel tajmsa (Financial Times).

Mape ciljeva duboko u Evropi, poput zapadne obale Francuske i lučkog grada Barou in Fernes (Barrow-in-Furness) u Ujedinjenom Kraljevstvu detaljno su prikazane u prezentaciji za oficire, koja je izrađena pre ruske invazije na Ukrajinu.

Fajnenšel tajms je ranije pisao o podacima iz 29 tajnih ruskih vojnih dosijea, iz kojih proizilazi da su ruske snage vežbala korišćenje taktičkog nuklearnog oružja u ranim fazama sukoba s velikom svetskom silom.

KAKO RUSIJA ZAMIŠLJA SUKOD SA ZAPADOM?

Najnovija otkrića iz istog seta dokumenata pokazuju kako Rusija zamišlja sukob sa zapadom, koji će izaći daleko izvan njene neposredne granice s NATO-om, te planira seriju silovitih udara diljem zapadne Europe. Dokumenta su Fajnenšel tajmsu pokazali zapadni izvori.

Ruski dokumenti izrađeni između 2008. i 2014. uključuju popis ciljeva za projektile koji mogu nositi ili konvencionalne bojeve glave ili taktičko nuklearno oružje. Ruski oficiri ističu prednosti korišćenja nuklearnih bojevih glava u ranoj fazi.

Prezentacija takođe ukazuje da je Rusija zadržala sposobnost ispaljivanja nuklearnog oružja s brodova, za što stručnjaci kažu da nosi značajne dodatne rizike od eskalacije ili nesreća.

U dokumentu se navodi da mornarička "visoka sposobnost manevrisanja" omogućuje izvođenje "iznenadnih i preventivnih udara" i "masovnih raketnih napada iz raznih smerova”. Dodaje se da je nuklearno oružje "po pravilu" namenjeno za korišćenje "u kombinaciji s drugim sredstvima uništenja" za postizanje ruskih ciljeva.

A ŠTA SU CILJEVI?

Analitičari koji su pregledali dokumente rekli su da su u skladu s NATO-ovom procenom pretnje od dalekometnih raketnih udara ruske mornarice, ali i brzine kojom bi Rusija veroVatno pribegla nuklearnoj opciji.

Profimedia 
foto: Profimedia

Mape, koje su napravljene u prezentacijske, a ne u operativne svrhe, ilustruju uzorak od 32 NATO cilja u Europi za ruske pomorske flote. Sledi nekoliko primera:

* Ciljevi ruske baltičke flote uglavnom su u Norveškoj i Nemačkoj - uključujući pomorsku bazu u Bergenu, kao i radarske lokacije i objekte specijalnih snaga.

*Ruska Severna flota trebala bi da cilja odbrambeno-industrijske ciljeve, poput podmorničkog brodogradilišta u Barou in Fernesu u severozapadnoj Engleskoj. Meta u blizini Hala mogla bi biti industrijska lokacija, označena je dimnjakom.

*Prezentacija takođe ilustruje kako bi se ruska doktrina mogla primeniti u mogućim ratovima u Crnom moru, Kaspijskom jezeru i Pacifiku. Scenariji uključuju ratove sa sadašnjim saveznicima, poput Kine, Irana, Azerbajdžana i Severne Koreje.

RUSKI KONCEPT RATA JE TOTALNI RAT

Kapacitet Rusije da napadne širom Europe znači da bi ciljevi na čitavom kontinentu bili ugroženi čim bi se njena vojska sukobila s NATO snagama u zemljama na prvoj liniji, kao što su baltičke države i Poljska, rekli su analitičari.

"Njihov koncept rata je totalni rat. Oni te stvari (taktičke nuklearne bojeve glave) vide kao potencijalno ratno oružje. Žele da ih upotrebe, i to vrlo brzo", rekao je Džefri Luis, profesor na Institutu za međunarodne studije koji proučava kontrolu naoružanja.

Printscreen YouTube 
foto: Printscreen Youtube

Taktičko nuklearno oružje, koje se može isporučiti projektilima s kopna ili mora ili iz aviona, ima kraći domet i manje je razorno od većih "strateških" oružja dizajniranih da ciljaju SAD. Međutim još uvek mogu osloboditi znatno više energije od onih bačenih na Nagasaki i Hirošimu 1945. godine.

EVROPA TRENUTNO NIJE ZAŠTIĆENA

Prema proračunima NATO, zemlje u savezu imaju manje od 5 posto kapaciteta protivvazdušne oabrane potrebnih za zaštitu istočnog krila saveza od totalnog napada iz Rusije. Ruski predsednik Vladimir Putin je u junu rekao da će Evropa biti "manje-više bespomoćna" od ruskih raketnih napada.

EPA/ ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN 
foto: EPA/ ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Dara Masikot, viša saradnica fondacije Karnegi za međunarodni mir, rekla je da su ruski stratezi delimično smatrali da je nuklearno oružje središnje mesto u ranim fazama svakog sukoba s NATO, zbog inferiornih konvencionalnih resursa njihove vojske.

"Jednostavno nemaju dovoljno projektila", rekla je Masikot.

RUSI U JUNU VEŽBALI KORIŠĆENJE NUKLEARNOG ORUŽJA

Nedavne vežbe koje je naredio Putin, kako bi se uvežbala upotreba taktičkog nuklearnog oružja, pokazuju da su procureli dokumenti još uvek u skladu s trenutnom ruskom vojnom doktrinom.

U junu su ruske oružane snage vežbale utovar protivbrodskih krstarećih projektila P-270 iz sovjetske ere na korvetu klase Tarantul u Kalinjingradu, gde, prema tvrdnjama NATO-a, Rusi skladište neprijavljene zalihe taktičkih nuklearnih bojevih glava.

Snimci vežbi pokazali su formacije ruskih operatera nuklearnih bojevih glava kako vežbaju prebacivanje u kontejner, koji bi se u stvarnoj situaciji koristio za premeštanje projektila s nuklearnim naoružanjem.

Kurir.rs/Financial Times

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"SMENA ŠOJGUA JE RUSKA TAKTIKA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA" Analitičari o novom ministru odbrane: OVO JE NOVI PRIORITET ZA PUTINA  Kurir televizija