PONOVO! ISCURELO 25 TONA RADIOAKTIVNE VODE IZ FUKUŠIME! Tekla kroz kanalizaciju, javnost uplašena DA LI JE PROBILA IZOLACIJU?!

Profimedia

Značajno curenje od 25 tona radioaktivne vode otkriveno je u bazenu za hlađenje istrošenog nuklearnog goriva reaktorske jedinice 2 u nuklearnoj elektrani Fukušima!

Pregledom zgrade reaktora utvrđeno je da je oko 25 tona vode iscurilo u podrume kroz kanalizaciju. Nije otkriveno spoljno curenje.

Komunalno preduzeće je uverilo javnost da voda zagađena nuklearnim gorivom nije probila izolaciju postrojenja i da sistem za hlađenje nuklearnog goriva ostaje u funkciji.

Profimedia 
foto: Profimedia

Da bi se utvrdila tačna lokacija curenja i njegov osnovni uzrok, energetska kompanija "Tokio Elektrik Pauer" (TEPCO) planira da rasporedi robotsku opremu za inspekciju koja je zakazana za ovu nedelju.

Prethodno je TEPCO 9. avgusta saopštio da se oprema koja se odnosi na bazen za istrošeno gorivo reaktorske jedinice 2 pokvarila. Kao mera predostrožnosti, sistem za hlađenje bazena sa istrošenim gorivom je naknadno zaustavljen, dok su započete istrage o uzroku kvara.

Podsećamo, u februaru ove godine TEPCO je prijavio curenje vode iz Fukušime. Prema proračunim, zapremina vode bila je 5,5 tona, sadržala je radionuklide, uključujući radioaktivni cezijum i stroncijum. Pretpostavlja se da je značajan deo vode apsorbovan u zemljište.

Kurir.rs/Crionline/Priredila M.CG.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Japan odobrio otpuštanje radioaktivne vode u more, protesti širom zemlje  Kineski radio Internacional