TEK ROĐENI BLIZANCI I MAJKA UBIJENI U GAZI: Rođeni pre 4 dana, otac u suzama: "NISAM STIGAO NI DA IH VIDIM, UBILA IH GRANATA!"

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Novorođeni blizanci ubijeni su u Gazi dok je njihov otac bio u kancelariji lokalne uprave kako bi prijavio njihovo rođenje.

Dečak Aser i devojčica Ajsel imali su samo četiri dana kada je njihov otac Mohamed Abu al-Kumsan otišao po njihove izvode iz registra rođenih. Dok je bio odsutan, komšije su ga zvale i rekle da je njihova kuća u Deir al Balahu bombardovana. U izraelskom vazdušnom napadu ubijene su i njegova supruga kao i baba blizanaca.

ashraf amra / AFP / Profimedia 
foto: ashraf amra / AFP / Profimedia

„Ne znam šta se dogodilo. Rečeno mi je da je granata pogodila kuću. Nisam stigao ni da proslavim njihovo rođenje“, ispričao je otac za BBC. Bebe su imale samo 4 dana kada su ubijene. Mohammed Abu al-Kumsan danas ih je sahranio zajedno sa svojom tragično nastradalom suprugom Juman.

ashraf amra / AFP / Profimedia 
foto: ashraf amra / AFP / Profimedia

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas kaže da je 115 odojčadi rođeno i potom ubijeno tokom rata. Prema novinskoj agenciji AP, porodica je sledila naredbu o evakuaciji grada Gaze u prvim nedeljama rata između Izraela i Gaze, tražeći sklonište u središnjem delu pojasa, prema uputstvima izraelske vojske.

AP 
foto: AP

BBC je zatražio od izraelske vojske komentar o napadu i čeka odgovor. Izrael kaže da pokušava izbeći ranjavanje civila i za njihovu smrt okrivljuje Hamas, koji deluje u gusto naseljenim područjima, uključujući korišćenje civilnih zgrada kao skloništa.

Kurir.rs/BBC/priredila: Milica M. Crnogorac

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"POSETA ŠOJGUA IRANU NIJE U VEZI SAMO SA NAPADOM IRANA NA IZRAEL!" Analitičari: Rusija i SAD su u igri, ide se na sve ili ništa  kurir televizija