NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA 39 KANDIDATA! Burno vreme za Šri Lanku - 17 miliona glasača iščekuje 21. septembar

EPA/Chamila Karunarathne

Za učešće na predsedničkim izborima u Šri Lanci prijavilo se rekordnih 39 kandidata, saopštila je državna izborna komisija.

Komisija je prihvatila svih 39 prijava za izbore koji će biti održani 21. septembra u državi u kojoj više od 17 miliona ljudi ima pravo glasa.

Na poslednjim predsedničkim izborima 2019. godine učestvovalo je 35 kandidata.

Glasanje se smatra referendumom o teškim ekonomskim reformama koje je pokrenuo sadašnji predsednik Ranil Vikremesinge. Šri Lanka sprovodi program restrukturiranja duga i finansijske reforme koji pomaže Međunarodni monetarni fond.

Dugovi, teška kriza platnog bilansa, dugotrajni efekti pandemije korona virusa i insistiranje vlade na trošenju oskudnih deviznih rezervi kako bi se poduprla državna valuta rupija doveli su do ozbiljne nestašice deviza i osnovnih potrepština.

Ekonomska kriza i nestašica izazvali su nerede koji su primorali tadašnjeg predsednika Gotabaju Rajapaksu da pobegne iz zemlje a zatim i da podnese ostavku.

Parlament je izabrao Vikremesingea za predsednika do novih izbora.

Vikremesinge se takmiči na izborima i traži odobrenje za svoju ekonomsku agendu, obećavajući brz rast sa ambicioznim ciljem da Šri Lanku učini razvijenom nacijom do stogodišnjice njene nezavisnosti 2048. goidne.

Vikremesingeovi glavni rivali su opozicioni lider Sajit Premadasa (Sajith Premadasa) i Anura Disanaiake (Anura Dissanayake), lider levičarske političke partije.

Još jedan istaknuti kandidat je Namal Rajapaksa, sin bivšeg predsednika Mahinde Rajapakse i nećak svrgnutog predsednika Gotabaje Rajapakse.

Njegova kandidatura će pokazati kolikuje podršku bivša moćna dinastija Rajapaksa zadržala nakon pada popuranosti zbog ekonomske krize.

Kurir.rs/Beta

Preneo: R.J.