VATRA GUTA SVE PRED SOBOM! Šumski požari buknuli zbog visokih temperatura: SPOMENICI NA GROBLJU POCRNELI OD PLAMENA (VIDEO)

Printscreen

Širom Turske vatrogasci se bore sa šumskim požarima koji su buknuli zbog suvog i vrućeg, a vetrovitog vremena. Jedan od požara širi se i u blizini spomen obeležja i grobnica iz Prvog svetskog rata na mestu bitke na Galipolju.

Spomenici na groblju Kenterberi gde su sahranjeni vojnici sa Novog Zelanda, pocrneli su od plamena koji je stavljen pod kontrolu.

Na zapadnoj obali, požar se približio kućama na periferiji Izmira, trećeg po veličini grada u Turskoj, a stanovnici su evakuisani.

U provinciji Manisa već treći dan gori vatra u Gordesu, šumovitom seoskom okrugu na severozapadu Turske. Gotovo 80 ​​domova je evakuisano, a većina zgrada u selu Karajakup je teško oštećena, javila je novinska agencija Demiroren.

Turska je mobilisala na desetine aviona, stotine vozila i hiljade vatrogasaca za borbu protiv požara.

Ministar šumarstva Ibrahim Jumakli upozorio je na povećan rizik od požara tokom vikenda zbog niske vlažnosti, jakog vetra i visokih temperatura.

VATRA GUTA SVE PRED SOBOM! Šumski požari buknuli zbog visokih temperatura: SPOMENICI NA GROBLJU POCRNELI OD PLAMENA (VIDEO)  Youtube

Generalna direkcija za šumarstvo upozorila je građane na zapadu Turske da ne pale vatru napolju u narednih 10 dana, upozoravajući na 70 odsto veći rizik od požara.

(Kurir.rs/Beta)