RAT U GAZI JE GOTOV?! Izraelski bezbednosni izvori tvrde da NEMA VIŠE VOJNIH META: Ovo su naredni koraci

Jehad Alshrafi AP

Dva neimenovana izraelska izvora izjavila za javni servis Kan, da brigade Hamasa u Rafi u Pojasu Gaze "gotovo da više ne postoje", što znači da je preostalo vrlo malo vojnih meta, preneo je danas panarapski medij Al-Arabi Al - Džadid sa sedištem u Londonu.

Isti izvori su međutim rekli da Izrael može da se "vrati i uđe u Pojas ponovo kada nove obaveštajne informacije budu dostupne, ali da su, uopšteno govoreći, vojne operacije u Gazi završene".

Izraelski javni servis Kan je objavio da je vojska prethodnih dana već obavestila političare da su Hamasove Rafa brigade poražene.

Izraelski bezbednjaci su navodno obavestili političko rukovodstvo da je "došlo vreme da se zaključi sporazum o razmeni zatvorenika, pošto je većina Hamasovih borbenih jedinica uništena".

Tome je prethodio izveštaj Njujork tajmsa, objavljen u sredu, koji se poziva na visoke američke zvaničnike, i u kojem piše da je Izrael postigao vojno sve što je mogao u palestinskoj enklavi.

U ratu Izraela i Hamasa u Gazi, započetom pre više od deset meseci ubijeno je najmanje 40.074 Palestinaca, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja.

EPA Ma EPA Mahmoud Zaki 
foto: EPA Ma EPA Mahmoud Zaki

Pregovarači iz SAD, Katara i Egipta su održali sastanak s izraelskom delegacijom u četvrtak i petak u glavnom katarskom gradu Dohi i najavili da će se zvaničnici iz pregovaračkih zemalja ponovo sastati u Kairu pre kraja naredne nedelje, u cilju da se sporazum zaključi na osnovu predloženih uslova.

Hamas nije učestvovao u tim pregovorima.

Predsednik SAD Džozef Bajden je rekao da je prekid vatre u Gazi bliži posle tih razgovora, ali je visoki zvaničnik Hamasa odbacio Bajdenov optimizam.

"Reći da se približavao sporazumu je iluzija", rekao je član političkog biroa Hamasa Sami Abu Zuhri za Frans pres, dodajjući da nema stvarnih pregovora, već samo američkih diktata.

(Kurir.rs/Beta)