OVAKO SU IZGLEDALI PRVI SATI NAPADA NA KURSK! Granica razorena, tenkovi UNIŠTENI, Rusi prestrašeni: Otkriveni DRAMATIČNI SNIMCI

Printscreen

Ukrajinska vojska u petak je objavila nekoliko videa koji prikazuju prve sate upada u ruski region Kursk tokom prošle nedelje.

Na prvom snimku vide se raketni napadi, oklopna vozila i zarobljeni ruski vojnici. Pred kraj videa ukrajinski vojnici bacaju rusku zastavu na tlo.

AKCIJA KAKVA NIJE VIĐENA OD DRUGOG SVETSKOG RATA! Velika analiza ukrajinskog napada na Kursku oblast: Ova tri faktora su KLJUČNA  Youtube

"Pažljiva priprema, planiranje i iznenađenje bili su odlučujući u početnoj fazi operacije. Sada sve zavisi od otpornosti ukrajinskih vojnika uključenih u operaciju" rekli su iz ukrajinske elitne vazdušne jedinice koja je objavila video na Jutjubu.

Drugi snimak podeljen je na Fejsbuku i prikazuje napad na granični prelaz Sudža u prvim satima ofanzive. Video je snimljen iz vazduha dronom i prikazuje ruske vojnike koji izlaze iz ruševina zgrade i mašu belim zastavama. Ukrajinska vojska rekla je da se tada predalo više od 50 ruskih vojnika.

Generalštab Ukrajine takođe je podelio video intervjua s povređenim strelcem 82. vazdušno-jurišne brigade, koji se priseća dolaska na granicu. Snimci iz ofanzive na Kursk prikazane su kroz ceo snimak.

OVAKO SU IZGLEDALI PRVI SATI NAPADA NA KURSK! Granica razorena, tenkovi UNIŠTENI, Rusi prestrašeni: Otkriveni DRAMATIČNI SNIMCI  Youtube

Zelenski: Jačamo pozicije u Kursku

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da su njegove trupe ojačale pozicije i proširile teritoriju pod svojom kontrolom u ruskom regionu Kursk, skoro dve nedelje nakon početka napada.

Ukrajina tvrdi da je zauzela više od 80 naselja na preko 1.150 kvadratnih kilometara u regionu Kursk od 6. avgusta kada su pokrenuli ofanzivu.

Zelenski je rekao da je glavni zapovednik vojske Oleksander Sirskij izvestio da ukrajinske trupe nastavljaju napredovanje i da su pritom zarobile još ruskih vojnika.

"General Sirski takođe je izvestio o jačanju pozicija naših snaga u regiji Kursk i širenju stabilizovane teritorije", dodao je.

Ukrajinska vojska je u svom dnevnom izveštaju navela da trupe uspešno napreduju u Kursku, bez davanja dodatnih detalja.

Prethodno je ukrajinska vojska objavila da je napredovala 35 kilometara.

Rojters nije mogao nezavisno da verifiikuje razvoj događaja na frontu.

Rusija je napredovanje u Kursku nazvala velikom provokacijom i obećala je "dostojan odgovor".

Moskva tvrdi da Ukrajina koristi zapadno oružje, uključujući američki artiljerijski sistem HIMARS korišćen za uništenje mosta i kojim su ubijeni volonteri koji su pokušavali da evakuišu civile.

Zelenski je takođe rekao da su ukrajinske trupe odbile desetine ruskih napada u blizini Pokrovska i Torecka u Donjecku.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)