PUTIN NA MESTU KATASTROFE, ALIJEV U PANICI: "Pokazao sam mu kroz prozor, sada je već METAR iznad površine..." TUŽNE SCENE

Ruslan PRYANIKOV / AFP / Profimedia, Mikhail TERESHCHENKO / AFP / Profimedia, snapshot/Future Image/B Elmentha / Shutterstock Editorial / Profimedia

Azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev razgovarao je u ponedeljak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o nestanku Kaspijskog jezera, koje smatra "katastrofalnim", i rekao da su se složili da analiziraju situaciju.

Kaspijsko jezero, najveće na svetu, nalazi se između Azerbejdžana i Kazahstana, okruženo Rusijom na severu i Iranom i Turkmenistanom na jugu.

Nivo vode u Kaspijskom jezeru, koji je u velikoj meri oscilirao u poslednjih sto godina, opada od sredine 1990-ih, pokazala su naučna istraživanja.

- Sa prozora sobe u kojoj smo razgovarali pokazao sam Vladimiru Vladimiroviču stene koje su bile pod vodom pre samo dve godine - rekao je Alijev u izjavi novinarima dok je stajao pored Putina u Bakuu.

- Danas su već metar iznad površine - dodao je on.

Putin nije dao izjavu za medije.

Alijev je rekao da se sa Putinom dogovorio da analizira situaciju za koju je ocenio da se pretvara u ekološku katastrofu.

Nazim Mahmudov, šef Nacionalnog hidrometeorološkog instituta pri Ministarstvu ekologije Azerbejdžana, rekao je za Rojters da je na nivoe jezera uticalo povećano isparavanje vode usled klimatskih promena i preusmeravanje vode iz reke Volge radi navodnjavanja.

On je rekao da promene u nivou Kaspijskog jezera utiču na životnu sredinu i privredne sektore, pre svega na eksploataciju nafte i gasa, i pozvao na globalne napore za smanjenje emisije gasova staklene bašte.

U novembru će Baku biti domaćin klimatske konferencije UN COP29.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"OVAKVI SAVEZI PRAVILI SU SE NEPOSREDNO PRED OBA SVETSKA RATA!" Analitičar upozorava: Putin šalje poruku ne samo SAD već I KINI!  kurir televizija