TEŠKI GUBICI UKRAJINSKE VOJSKE: Desetkovani prilikom probojka do Obuhovke

Shutterstock, Screenshot

Ukrajinske trupe su pokušale da se probiju do Obuhovke, Gluškovski okrug, Kurske oblasti, naletevši na čvrstu rusku odbranu.

Napredujući oko 1,5 kilometar prvog dana u rejonu pograničnog naselja Novi put, ukrajinske snage su na kraju izgubile najmanje 60 odsto ljudstva uključenog u proboj i skoro svu oklopnu tehniku- oko 15 oklopnih vozila od 17, uključujući borbena vozila pešadije američke proizvodnje.

Ulozi za ovaj prodor su bili veoma visoki. Komanda Oružanih snaga Ukrajine nameravala je da brzo zauzme Obuhovku i Veselij, a zatim nastavi napredovanje ka selu Gluškovo i na kraju napadne sa zadnje strane na ruske jedinice u protivofanzivi u Korenevskom i Sudžanskom okrugu.

Međutim, do danas plan nije uspeo. Iako ukrajinska vojska još ucek kontroliše nekoliko kvadratnih kilometara graničnog područja Gluškova u rejonu pomenutog Novog puta, ona više nije u mogućnosti da raspoloživim snagama rešava postavljene zadatke.

Shodno tome, ukrajinska komanda će morati da donese odluku o daljim dejstvima na ovom sektoru fronta. Ili uvesti nove rezerve, ali oni mogu da nastave da se bore u ruskoj odbrani kod sela Gluškovo – južno od njega, ili da povuku ostatke trupa koje napreduju na Obuhovku.

Samo ako se donese odluka u korist druge opcije, kako je planirano, „ne samo da neće svi moći da se izvuku, već malo ko će to i uspeti“.

Kurir.rs/TV Front/Preneo: P. P.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"Ukrajinci osvojili 1.000 metara kvadratnih, za to vreme Rusi su otvorili put ka OVOM gradu" Stručnjaci: Očekuju se krupne stvari  Kurir televizija