EVROPA BROJI MRTVE OD POPLAVA, HAOS NE STAJE: Nabujale reke nakon obilnih padavina oštetile hiljade domova (FOTO, VIDEO)

Nevreme izazvano ciklonom Boris odnelo najmanje osam života u srednjoj i istočnoj Evropi

AP Petr David Josek, EPA/Maciej Kulczynski, EPA/Krzysztof Swiderski, EPA/Tomasz Golla

Službe za vanredne situacije jačaju odbranu od poplava u centralnoj i istočnoj Evropi pošto su nabujale reke od obilnih padavina oštetile hiljade domova.

Ciklon Boris je do nedelje popodne odneo najmanje osamm života. Jedna osoba se utopila u Poljskoj, potvrdio je u nedelju premijer ove zemlje Donald Tusk, dok je u Austriji od poplava stradao vatrogasac tokom spasavanja. U Češkoj se nekoliko osoba vode kao nestali, a u Rumuniji je poginulo šest ljudi.

Austrijska pokrajina koja okružuje Beč proglašena je za područje katastrofe, a njeni čelnici govore o „ekstremnoj situaciji bez presedana".

U Poljskoj je napukla brana, a u Češkoj su zbog poplava evakuisane hiljade ljudi dok 51.000 domaćinstava u severnim oblastima zemlje nema struju, saopštila je češka elektroenergetska kompanija ČEZ.

screenshot x/bbcweather 

  U glavnom gradu Pragu podignute su brane od poplava.

„Ponovo se suočavamo sa efektima klimatskih promena koje su sve prisutnije na evropskom kontinentu, sa dramatičnim posledicama", rekao je u subotu rumunski predsednik Klaus Johanis.

X/Bundesheerbauer 

  Ekstremne padavine postaju sve učestalije u Evropi, kao i u većem delu sveta, zbog klimatskih promena.

Zagrejana atmosfera može zadržati više vlage, što može dovesti do obilnijih padavina.

screenshot X/Christine_clang 

  Emil Dragomir, prvi čovek Slobozije Konači, sela u rumunskom regionu Galac, rekao je da je 700 kuća poplavljeno.

AP Petr David Josek 

  „Ovo je katastrofa epskih razmera", rekao je Emil Dragomir.

Ciklon Boris doneo je od četvrtka jak vetar i obilne kiše delovima Poljske, Austrije, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

(Kurir.rs/BBC na srpskom/Preneo: N. V.)