AKO UKRAJINA PADNE, OVA ZEMLJA JE SLEDEĆA! Zlokobno upozorenje šefice nemačke diplomatije: "To je najveća BRIGA..."

Kremlin.ru

Podrška Ukrajini garantuje opstanak susedne Moldavije, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u utorak na konferenciji na kojoj se raspravljalo o zabrinutosti zbog ruskih akcija u regionu.

- Sve što radimo da podržimo Ukrajinu takođe znači ohrabrivanje stabilizacije u odnosu na Moldaviju. Jasno je da je najveća briga ljudi ovde da ako Ukrajina padne, Moldavija je sledeća zemlja na redu - rekla je Berbokova.

EPA/Filip Singer 

Berbokova je doputovala u posetu Kišinjevu na ministarski sastanak Moldavske partnerske platforme, zajedno sa saveznicima iz Francuske i Rumunije.

Nemačka je pokrenula platformu nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022. godine, predstavljajući je kao deo širih napora da se stabilizuje moldavska ekonomija i zaštiti od ruskih dezinformacija.

Predsednica Moldavije Maja Sandu rekla je da se zemlja i dalje suočava sa ozbiljnim izazovima i pozvala partnere da povećaju svoju podršku.

Rat Rusije protiv Ukrajine, kojem smo svedoci od prvog dana, naneo je ogromnu štetu našoj ekonomiji. Neizvesnost izazvana ratom nastavlja da ozbiljno ometa naš ekonomski razvoj i nastaviće tako sve dok traje rat - rekla je ona.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: Đ. M.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

"DOK NEMAČKA ULAŽE ZNAČAJNE RESURSE, MI SMO ZAGLAVLJENI U POLITIČKIM RASPRAVAMA" Eksperti sigurni: Litijum je ključan za budućnost  Kurir televizija