SPRŽENI BOKOVI I LICA, OTKINUTI PRSTI: Novi snimci i fotografije pripadnika Hezbolaha čiji su pejdžeri eksplodirali, stradala i deca (FOTO, VIDEO)

U detonacijama poginulo 12 osoba, na bolničkom lečenju ostaje 2.750 ljudi

Profimedia, Printscreen/X

Na društvenim mrežama pojavili su se novi snimci eksplozija pejdžera koje su koristili pripadnici islamističkog pokreta Hezbolah u Libanu i delom u Siriji.

Eksplozije su juče osakatile mnoge pripadnike Hezbolaha, a ranjenici koji su primljeni u bolnice imali su povrede lica i otvorene rane na boku gde su nosili pejdžere, a bili su im otkinuti i prsti.

Printscreen X 

BBC prenosi da je Firas Abijad, libanski ministar zdravlja, saopštio da je, prema poslednjim podacima, stradalo 12 osoba, a među i dvoje dece od osam i 11 godina.

EPN/Newscom / Newscom / Profimedia 

Na bolničkom lečenju će ostati oko 2.750 osoba.

EPN/Newscom / Newscom / Profimedia 

Rojters je jutros objavio, pozivajući se na visokog libanskog bezbednosnog zvaničnika i još jedan izvor koji nije imenovan, da je izraelska špijunska agencija Mosad ubacila eksploziv u 5.000 pejdžera koje je uvezao Hezbolah, nekoliko meseci pre jučerašnjih detonacija.

EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Libanski bezbednosni izvor kazao je britanskoj agenciji da su pejdžeri nabavljeni od tajvanske kompanije "Gold Apolo".

EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Iz te kompanije su saopštili da oni nisu proizveli uređaje, već da je to uz dozvolu da koristi njihov brend uradila firma po imenu BAC sa sedištem u mađarskoj prestonici Budimpešti.

AP prenosi izjavu Hsu Čing Kuanga, prvog čoveka "Gold Apola", koji je rekao novinarima da je njegova kompanija imala ugovor o autorizaciji sa BAC u poslednje tri godine.

(Kurir.rs/BBC/AP/Preveo i priredio: N. V.)

 BONUS VIDEO

This browser does not support the video element.

"HEZBOLAH ULAZI U RAT AKO IZRAEL UĐE U GAZU?! Ljuban Karan: Vojna nadmoć je mač sa dve oštrice u urbanim uslovima, TUNELI OPASNI!  Kurir teleivizija