KOLIKE SU ŠANSE ZA RAZREŠENJE EMANUEL MAKRONA? Novinar iz Pariza o tamošnjoj situaciji: Ovo je samo prvi korak dugog procesa

Petar Aleksić

Predlog, koji je podnela krajnje levičarska partija Nepokorena Francuska za opoziv francuskog predsednika Emanuela Makrona ušao je u skupštinsku proceduru. Predlog Nepokorene Francuske prikupio je podršku više od 80 poslanika. Ako prođe biće stavljen na glasanje u narednim nedeljama, pri čemu je potrebno da ga podrži dve trećine poslanika.


Ukoliko se to desi, onda se predlog zakona premešta u Senat, gde dve trećine tamošnjih članova takođe mora da glasa "za".
Nijedan predsednik Francuske do sada nije opozvan tokom Pete republike, iako je predlog za opoziv Fransoa Olanda, koje su 2016. godine predložili desničarski poslanici, stigao u skupštinu.

This browser does not support the video element.

KOLIKE SU ŠANSE ZA RAZREŠENJE EMANUEL MAKRONA? Novinar iz Pariza o tamošnjoj situaciji: Ovo je samo prvi korak dugog procesa  Kurir televizija

Gost jutarnjeg programa koji je pričao o situaciji u Francuskoj bio je novinar Saša Pešić.

- Dakle, politička partija Nepokorena Francuska kažu da su zabeležili prvu pobedu i ova predložena Rezolucija o razrešenju predsednika proglašena je prihvatljivom sa 12 glasova za i 10 protiv. Ipak, ovo je samo prvi korak, dakle početak, dugog parlamentarnog procesa koji bi mogao da rezultira smenu Makrona. Taj prvi korak je načinjen, a što se tiče predloga, nakon što ovaj tekst prouči komisija, skupština ga mora izneti na dnevni red bez obzira da li se o njemu glasa ili ne. Socijalistička partija Francuske koja je i bila koalicioni partner Nepokorenoj Francuskoj, podržala je ovaj predlog, ali su se odmah ogradili i rekli da neće glasati za razrešenje aktuelnog predsednika. Što se tiče razrešenja Makrona, to je gotovo nemoguće, jer dve trećine poslanika treba da glasa, a potom da prođe senat koji čini desnica. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Makron u obilasku kompanije "Šnajder elektrik" u Novom Sadu  Kurir/Petar Aleksić