NA METI PET MILIONA RUSA: Ovo je devet većih ruskih gradova koji se nalaze u dometu ukrajinskog ATACMS-a (MAPA)

Ovi gradovi imaju ukupnu populaciju od skoro 5 miliona ljudi, a bili bi u opasnosti da Ukrajina dobije zeleno svetlo od Zapada da koristi oružje dugog dometa za udare unutar ruske teritorije

Printsrkin Twiter

Prema američkom istraživačkom centru “Institut za proučavanje rata” (ISW), devet velikih ruskih gradova sa ukupno 4,7 miliona stanovnika biće u dometu zapadnih raketa dugog dometa ukoliko Ukrajina dobije zeleno svetlo za njihovu upotrebu na Rusiju.

Koji ruski gradovi su pod pretnjom?

Tačnije, spisak ruskih gradova koji će biti ugroženi ukrajinskim dalekometnim oružjem uključuje najmanje dva velika urbana centra na ruskoj teritoriji: grad Rostov na Donu sa 1,15 miliona stanovnika i grad Voronjež sa populacijom od skoro 1,05 miliona ljudi.

Trenutno zapadni saveznici i partneri Kijeva ne dozvoljavaju ukrajinskoj vojsci da koristi moćne raketne sisteme zapadne proizvodnje za napade duboko unutar ruske teritorije, tako da ovih 9 ruskih gradova nisu direktno izloženi riziku od ovog oružja.

Tačnije, gradovi koji se pominju na listi američkog trusta mozgova su sledeći:

1. Kursk sa populacijom od 436 hiljada stanovnika
2. Orel sa skoro 300 hiljada stanovnika
3. Brjansk sa 373 hiljade stanovnika
4. Tagarong sa populacijom od 245 hiljada stanovnika koji se nalazi na obali Azovskog mora
5. Lipek sa skoro 485 hiljada stanovnika
6. Smolensk sa 312 hiljada stanovnika
7. Kaluga od 330 hiljada stanovnika
8. Rostov na Donu sa populacijom od 1,15 miliona ljudi
9. Voronjež sa 1,05 miliona stanovnika

Ali ako bi Kijev dobio zeleno svetlo, svih 9 ovih velikih gradova bilo bi ugroženo zapadnim projektilima dugog dometa, kao što su balističke rakete kratkog dometa ATACMS koje lansiraju sistemi HIMARS koje je Vašington poslao Ukrajini.

Ove rakete mogu da pogode neprijateljske ciljeve na maksimalnoj udaljenosti od 300 kilometara.

Dakle, stvari bi se drastično promenile u konfliktu koji je u toku, ako im se dozvoli da se koriste unutar Rusije.

Printsrkin X 

Neki od gradova na gornjoj listi su marginalno u dometu ATACMS projektila, što znači da nisu u opasnosti od ukrajinskog oružja manjeg dometa, kao što su krstareće rakete Storm Shadow/SCALP iz Velike Britanije odnosno Francuske.

Ove rakete, iako veoma efikasne, u izvoznoj verziji imaju kraći domet od 250 kilometara, dok u domaćoj dosežu 500 km. Nikada nije potvrđeno da li Kijev poseduje verzije dometa od 500 ili 250 km ili obe.

Kurir.rs/Institut za proučavanje rata/Oruzjeonline/Preneo: P. P. 

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"UKRAJINA ENORMNIM NAPADOM NA MOSKVU SAMO SKRETALA PAŽNJU?" Eksperti tvrde: Znali su da može doći do eskalacije   Kurir televizija